Akkerbouw

Nieuws 2341 x bekeken

Acht nieuwe bietenrassen voor teelt 2014

Den Haag – De nieuwe rassenlijst suikerbieten biedt veel perspectief voor de Nederlandse bietentelers met acht nieuwe rassen.

Vooral in het bietencysteaaltjessegment is een grote stap gemaakt met het ras Lisanna KWS. Het nieuwe ras Lisanna KWS, van kweekbedrijf KWS, scoort bijzonder hoog op financiële opbrengst (107) en wortel- en suikeropbrengst (109 en 107). Daarmee heeft dit segment eindelijk een ras dat in opbrengst concurreert met de rhizomanieresistente rassen.
Verder valt op dat de nieuwkomer Betaseed, met wortels in de Verenigde Staten, met sterk concurrerende rassen komt in het rhizomaniesegment. Vooral het ras BTS 460 valt op met een financiële score van 105.
Financiële score telt het zwaarst bij de beoordeling van de lijst, omdat hier de andere factoren die worden becijferd in zijn verwerkt. Uiteraard zijn er ook telers die andere factoren zwaarder laten wegen.
Acht rassen is een grote toestroom van nieuwelingen, wat aangeeft dat de suikerbietenveredeling zich volop ontwikkelt.
Naast Lisanna komt kweekbedrijf KWS ook met het ras Hollandia KWS in het rhizomaniesegment. SESVanderHave brengt het ras Kodiak in en Betaseed heeft naast de BTS 460 ook BTS 630 op de lijst gekregen.
Het van oorsprong Duitse kweekbedrijf Strube, sinds enkele jaren actief op de Nederlandse markt, presenteert voor de teelt van 2014 de rassen Bosch en Connery in het rhizomaniesegment. Strube heeft ook een aanvulling in het segment bietencysteaaltjes: Adler. Met een financiële opbrengst van 100 een stuk lager dan de Lisanna KWS, maar wel een 9 op vroegheid en  grondbedekking.

 

Bekijk hier de nieuwe rassenlijst

Of registreer je om te kunnen reageren.