Akkerbouw

Nieuws 1019 x bekeken

Aardappelvoorraad 11 procent groter

Zoetermeer - Bij de Nederlandse aardappeltelers lag medio november nog 2,22 miljoen ton aardappelen in voorraad, 11 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Hiervan is netto nog 1,35 miljoen ton, ofwel 61 procent, vrij verkoopbaar.

Na aftrek van voorraadtarra (momenteel 10,5 procent) is dat een hoeveelheid van ruim 190.000 ton meer vrije aardappelen dan vorig jaar. Dat meldt Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI), na een telefonische enquête onder een representatief aantal telers met meer dan 2 hectare consumptieaardappelen.

De bruto opbrengst van de aardappeloogst 2013 heeft BAI geschat op 3,5 miljoen ton. Dat was vorig jaar november 3,46 miljoen ton. Volgens BAI is van de bruto opbrengst driekwart bestemd voor de verwerkende industrie.

Van totale aardappeloogst was medio november ruim een derde (1,28 miljoen ton) afgeleverd, zowel af land als uit de schuur. Vorig jaar november was dat veel meer: 1,45 miljoen ton, ofwel 43 procent van de oogst.

Er is iets meer tarra in de tot nu toe al afgeleverde partijen aardappelen: bijna 8,5 procent tegenover 7,6 procent een jaar geleden. Netto is nu ongeveer 1,28 miljoen ton afgeleverd tegenover 1,45 miljoen ton medio november 2012. Van de ondervraagde telers heeft 35 procent alle aardappelen al afgeleverd, dat is vergelijkbaar met vorig jaar. Van de telers heeft 49 procent nu nog vrije aardappelen. In 2012 was dat 52 procent. Het verschil met 2011 is veel groter, toen had 63 procent van de telers nog vrije aardappelen. Destijds was de netto vrije voorraad in november volgens de BAI-opgave 400.000 ton groter dan nu.

Of registreer je om te kunnen reageren.