Akkerbouw

Nieuws 739 x bekeken

Webservice verbetert informatie over pesticiden

Culemborg – Adviesbureau CLM, akkerbouwbedrijf Wilhelminapolder en diverse ICT-specialisten hebben een webservice en een app gebouwd om informatie over gewasbeschermingsmiddelen toegankelijk te maken. Volgens CLM is de informatievoorziening nuttig voor gebruikers en adviseurs.

Veel informatie over gewasbeschermingsmiddelen zit verborgen in moeilijk toegankelijke besluiten van het toelatingscollege Ctgb, zegt projectleider Anneloes Visser van CLM. "Alle adviseurs en gebruikers moeten individueel de informatie van Ctgb bijhouden. Door de nieuwe website PestiLeaks is dat niet meer nodig. Gebruikers en adviseurs krijgen overzichtelijk gepresenteerde informatie over alle middelen die ze in een bepaald gewas en tegen een bepaalde ziekte mogen gebruiken."

De webservice en de app zijn klaar. Visser: "We gaan overleggen met het ministerie van Economische Zaken en Ctgb over het vervolg. We gaan kijken hoe we alle informatie goed op de webservice kunnen weergeven. Gebruikers en adviseurs kunnen dan een gewas en een ziekte intypen. De webservice zet op een rij welke gewasbeschermingsmiddelen hier voor gebruikt kunnen worden, met informatie over bijvoorbeeld dosering, wachttijd en gebruik. Wellicht dat we ook informatie toevoegen over het effect op het milieu en een kostenvergelijking."

Het initiatief van CLM en Wilhelminapolder is beloond met de Grootste Oogst Prijs. Die is uitgereikt tijdens de Agri Meets Design, een onderdeel van de Dutch Design Week die vorige week is gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.