Akkerbouw

Nieuws 641 x bekeken

'Telersbeurs basisbehoefte voor transparantie'

Kamperland – ZLTO gaat de financiering van de telersbeurs Goes voor rekening nemen, als per januari het Productschap Akkerbouw wegvalt. Dat kon Adrie Bossers, voorzitter van de ZLTO Vakgroep Akkerbouw, dinsdag in Kamperland meedelen, voorafgaande aan de presentatie van de eerste frites- en exportaardappelnoteringen van de telersbeurzen van het seizoen 2013/2014.

Het functioneren van de telersbeurzen is een basisbehoefte van de gehele akkerbouwsector in Nederland en is essentieel in het streven naar markttransparantie, stelt hij. Tweemaal per week bieden ze de telers een referentiepunt voor de waarde van hun product, daarnaast is de functie in de totstandkoming van de cash-settlementprijs op de termijnmarkt een groot goed. Dat is voor ZLTO, met een ledenaantal dat 65 tot 70 procent van de akkerbouwers in het werkgebied dekt, voldoende waardevol om er financiële steun aan te geven.

Belangrijk noemde Bossers het verder dat er in de aardappelsector een producentenorganisatie in oprichting is, naast een branche-organisatie, die in het gat kunnen stappen dat het productschap achterlaat. ZLTO heeft dan ook intensief overleg met zusterorganisatie NAV en ketenpartners in de diverse deelsectoren van de akkerbouw, de  NAO, Vavi, CZAV en Frugi Venta.

De aardappelnoteringen van Goes zullen hun basis straks houden in de bevindingen van het bestaande netwerk informanten in het ZLTO-werkgebied en vooral ook de transactiegegevens van het systeem Agriprins en van het Pisa-systeem van Verenigde Telers Akkerbouw. Bossers: ''Afgezien van alle discussie die daarover is geweest, beide systemen samen dekken alle aspecten van de markt.''

Volgens Bossers hebben de telersbeurzen Goes en Emmeloord uitgesproken na 1 januari intensief te zullen samenwerken. Zo is inmiddels een commissie benoemd die werkt aan de totstandkoming van een aflandnotering van fritesaardappelen uit de zandgebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.