Akkerbouw

Nieuws 2188 x bekeken 5 reacties

Tarweprijs hoogste in vier maanden

Parijs – De notering van het novembercontract voor tarwe staat op de termijnmarkt in Parijs op het hoogste niveau sinds begin juni. Het contract doorbrak vrijdag de grens van 200 euro en eindigde op €204,50 per ton.

Het decembercontract in Chicago sloot vrijdag voor het eerst sinds 25 juni boven de 7 dollar per bushel tarwe (140 euro per ton).

De tarweprijs stijgt door de vrees voor krapte. Argentinië, Brazilië en Rusland oogsten minder dan gedacht. In Rusland is veel tarwe geoogst van slechte kwaliteit. De tarwe in het zuidoosten van Australië wordt geteisterd door hitte.

Bovendien ontbreekt veel essentiële marktinformatie door de shutdown van de Amerikaanse regering, waar vorige week na zeventien dagen een einde aan kwam. Vorige week annuleerde het ministerie van landbouw (USDA) voor het eerst in 147 jaar de maandelijkse prognose van de binnenlandse oogst. Die verschijnt sinds 1866. Eerder haalde het USDA al een streep door het maandelijkse Wasde-rapport over de agrarische wereldmarkten, dat op 11 oktober zou verschijnen. Ook dat was nooit eerder gebeurd, sinds het Wasde-rapport op 17 september 1973 voor het eerst verscheen.

Laatste reacties

 • info36

  Mooi voorbeeld hoe men een half jaar lang heeft geprobeerd de tarweprijzen kapot te schrijven. Het moest allemaal nog groeien wereldwijd en toch wist men te zeggen dat er recordoogsten kwamen. Gevolg : tarweprijzen zakten flink. Uiteindelijk blijkt de waarheid voor de zoveelste keer anders.

 • krulsaart

  Het maakt voor de speculanten niet uit of de prijs laag of hoog is. Als er maar flinke schommelingen zijn. Vandaag altijd extreme verwachtingen met uitsprtaken als: recordoogsten, nog nooit zo droog geweest, extreem natte zomer, etc, etc.

 • geert150

  op naar de 250

 • ed12345

  Jongens ik ben bang dat het feest niet zo lang gaat duren De maisprijzen zakken erg hard hier wordt op het moment $172 farm gate betaald dat in vergelijking vorig jaar dik $100 meer ,ik ben er van overtuigd dat de mais de andere granen mee naar beneden gaat slepen

 • Zents beheer

  Mais volle vracht 185 euro/ton, deze week franco geleverd.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.