Akkerbouw

Nieuws 986 x bekeken

Suikergehalte bieten verder omhoog

Dinteloord – Het suikergehalte stijgt licht, maar gestaag door in de bietencampagne van verwerker Suiker Unie. In de zesde week, van 20 tot 26 oktober, komt het gemiddelde op 16,8 procent (16,7 procent in de vijfde week).

Het campagnegemiddelde komt hiermee op 16,6 procent. Suikerbieten uit de Noordoostpolder scoren zowel in de zesde week (17,4 procent) het hoogst, als over de gehele campagne (17,1 procent).

Het tarrapercentage stijgt flink in de zesde campagneweek naar 9,9 procent (9,1 procent in week vijf). Dat heeft een duidelijke link met de neerslag waar vooral het Zuidwesten mee werd geconfronteerd. De meeste tarra wordt gemeten in de regio’s West-Brabant zuid (12,9 procent), Midden-Brabant klei (12,8 procent) en oost Zeeuws-Vlaanderen (12,5 procent). De verschillen in tarra zijn groot, zo blijkt uit de campagnegegevens van Suiker Unie. Zo werden bieten uit De Kempen met slechts 6,2 procent tarra binnengehaald en uit de regio Graafschap/Achterhoek met 6,9 procent. Het campagnegemiddelde is 9 procent tarra.

De winbaarheid van de bieten blijft stijgen en komt met 91,2 punten in week zes op een campagnegemiddelde van 90,9 punten. Vorige week kwamen de meest winbare bieten uit West-Brabant zuid (92, punten) en tot nu toe waren de bieten van het Eiland van Dordrecht de meest winbare van de campagne met 91,9 punten.

Of registreer je om te kunnen reageren.