Akkerbouw

Nieuws 2389 x bekeken

Schimmels op de loer in uien

Broek op Langedijk/Westmaas – De bodemgebonden schimmels witrot en fusarium komen meer dan normaal voor in uien, melden uienkenners. Daarom wordt telers geadviseerd om het gewas zo snel mogelijk binnen te halen en extra alert te zijn in de bewaring.

Witrot en fusarium komen voor op plekken waar ze niet eerder zijn gezien, zegt Jaap Jonker van zaadbedrijf De Groot en Slot. “Dat komt waarschijnlijk door het extreme weer dit seizoen; na een koud voorjaar kwam een natte periode en daarna de warmte. Goede omstandigheden voor schimmels.”

Deze ziektes zijn grondgebonden. Zodra op een perceel een grote aantasting is geconstateerd, volgt er een negatief teeltadvies voor uien. De grond verliest er dus ook waarde mee.

Luc Remijn van DLV Plant ziet vooral dat witrot meer voorkomt dan in de afgelopen twee jaren. “Dat valt tegen”, zegt Remijn. “Door ervaring en monstername kan een teler inschatten of witrot in een perceel voorkomt. Je teelt uien op percelen waar je het niet verwacht en nu is het er toch. Sommige partijen gaan voor de helft van de prijs naar de schillerij. Als het nog erger is, verdwijnen de uien naar Polen. In het ergste geval kun je er niks meer mee.”

Remijn denkt dat de aantasting zijn oorsprong vindt in de hevige neerslag in juni; zuurstofloze omstandigheden door dichtgeslagen grond is een risico.

Een partij met rot is niet direct verloren. Een paar procent is weg te drogen in de bewaarplaats, maar 10 procent aantasting wordt lastig. Remijn en Jonker geven aan dat het om incidenten gaat, maar opmerkelijk is het zeker.

DLV Plant waarschuwt in de uitgave Varia voor het toenemende oogstrisico. “In deze tijd van het jaar komen uien ‘nat’ binnen. Het is nu extra belangrijk om direct na het inschuren met drogen te beginnen om het vrije vocht weg te draaien en de uienhalzen zo snel mogelijk in te drogen.”

In het Zuidwesten is 90 tot 95 procent van de uien binnen, Jaap Jonker denk dat de uienoogst landelijk voor 85 procent binnen ligt. De kwaliteit is doorgaans goed, de productie is lager dan in de voorgaande jaren. Er zijn vooral minder grove uien gegroeid. Jonker verwacht dat deze week de laatste percelen worden gerooid en mogelijk ook binnengereden.

Of registreer je om te kunnen reageren.