Akkerbouw

Nieuws 1292 x bekeken

Rabo: suiker blijft duur in EU

Londen – Suiker blijft duur in de EU, ondanks dat de prijzen op de wereldmarkt het laatste jaar flink zijn gedaald. Dat komt omdat de EU de suikersector beschermt met hoge invoerheffingen, schrijft de Rabobank in een rapport over de suikermarkt.

De akkerbouwers in de EU telen 1,46 miljoen hectare suikerbieten. Vorig jaar was dat 30.000 hectare minder. Ondanks de groei van het areaal valt de suikerproductie in de EU lager uit door het koude voorjaar, stellen de Rabo-analisten. Ze schatten de productie op 15,86 miljoen ton, waarvan 13,3 miljoen ton quotumsuiker. Vorig jaar is 17,17 miljoen ton suiker uit de bieten gehaald.

De marktordening voor suiker vervalt op 30 september 2017. Dan vervallen de minimum bietenprijs en de quota’s voor suiker en isoglucose. De Rabobank verwacht dat de onderhandelingen tussen telers en bietenverwerkers dan veel moeilijker verlopen dan nu. De EU gaat na de afschaffing van de marktordening meer suiker produceren, verwachten de Rabo-analisten. De zwakkere bietenverwerkers zullen het niet redden. Ondanks de hogere productie keldert de interne suikerprijs niet direct naar het wereldmarktniveau. Dat komt omdat de EU de importheffingen op suiker in stand houdt.

De wereld produceert in seizoen 2013/2014, dat 1 oktober begon, meer suiker dan het verbruikt. Daardoor is er voor het vierde opeenvolgende seizoen een overschot. De Rabo schat die dit seizoen op 5,4 miljoen ton ruwe suiker op een totale productie van 177 miljoen ton. Het overschot is kleiner dan vorig seizoen toen de wereld 9,9 miljoen ton suiker méér produceerde dan verbruikte.

De voortdurende overproductie zet de suikerprijzen onder druk. Het decembercontract voor witsuiker sloot donderdag op de termijnmarkt in Londen voor het eerst in twee maanden boven de 500 dollar per ton en wel op $505,60. Maar dat is 90 dollar lager dan de prijs van vorig jaar rond deze tijd en 160 dollar lager dan in oktober 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.