Akkerbouw

Nieuws 1081 x bekeken

LTO en NAV ageren tegen beperkte vrijstelling stuifbestrijding

Den Haag – De LTO-vakgroep akkerbouw en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) ageren tegen het voornemen om alleen Texel en de Veenkolonien permanente vrijstelling te geven voor het bovengronds uitrijden van runderdrijfmest voor de stuifbestrijding.

De organisaties willen vrijstelling voor stuifgevoelige gronden in heel Nederland. “Als het stuift, moet je er iets aan kunnen doen”, vindt Jaap Haanstra, voorzitter LTO-vakgroep akkerbouw. “Het moet dan niet uitmaken waar je woont. Wij hebben gevraagd om een permanente vrijstelling voor heel Nederland.”

Ook is hij benieuwd naar de voorwaarden die bij het uitrijden van drijfmest worden gesteld. “Als het met waterspray moet, hebben we er nog niets aan. De apparatuur hiervoor is onvoldoende beschikbaar.”

De NAV zegt blij te zijn voor Texel en de Veenkoloniën, maar vindt dat de maatregelen voor alle stuifgevoelige gronden moeten gelden.

Haanstra wil dat het voorstel, dat is gedaan in het kader van het vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn, concreter wordt.

De schade van stofstormen was dit jaar groot. In maart en april van dit jaar zijn door harde wind van diverse gewassen zaden bloot komen te liggen en jonge plantjes kapotgewaaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.