Akkerbouw

Nieuws 812 x bekeken

Gros uientelers bepaalt zelf rassenkeuze

Roggel - Ruim 80 procent van de Nederlandse uientelers is zelf verantwoordelijk voor de keuze van het uienras dat het komende jaar wordt geteeld.

De afnemende partij is op circa 13 procent van de uienbedrijven doorslaggevend bij de uiteindelijke rassenkeuze. De meerderheid van de uientelers selecteert in de wintermaanden het uienras.

Dit blijkt uit de resultaten van de AkkerbouwScanner 2013 die AgriDirect in januari en februari heeft uitgevoerd. In opdracht van een vooraanstaande leverancier van uienzaad zijn aan een selectie van ca. 750 uientelers (zaai- en pootuien) met minimaal 5 hectare uien vragen voorgelegd over de rassenkeuze.

Het voorjaar is het zaaiseizoen voor de zaaiuienrassen. In de wintermaanden wordt echter al besloten welk ras er in het komende jaar geoogst gaat worden. 16,9 procent van de uientelers kiest al in december het uienras, in januari maakt 46,7 procent de keuze en in februari hakt 18,9 procent van de uientelers de knoop door.

Of registreer je om te kunnen reageren.