Akkerbouw

Nieuws 1011 x bekeken

Goede peenoogst met verschillen door zaaimoment

Warmenhuizen – De opbrengsten in de peenoogst zijn gemiddeld genomen normaal en de kwaliteit is goed. Verschillen in zaaimoment leiden wel tot wisselende beelden. De oogst is voor een derde klaar.

Dat zegt Johan Voragen van Bejo Zaden. “Peen op vroeger gezaaide percelen moest zoeken naar vocht en heeft goed lengte gemaakt. Latere percelen zijn traag op gang gekomen door de droogte.”

Later gezaaide percelen hebben bovendien hogere plantenaantallen, wat leidt tot concurrentiewerking. “Daardoor is dat gewas korter gebleven.”

Toch is de kwaliteit bijna overal goed, met uitzonderingen in het Zuidwesten waar puntrot voorkomt door de overvloedige neerslag. “De oogst verloopt in Flevoland en Groningen, de gebieden waar de hoofdmoot van de bewaarpeen wordt geteeld, voorspoedig.”

De peen is goed bewaarbaar door ene mooie hoeveelheid grond die meekomt in de kist en door de kwaliteit ook aantrekkelijk voor de verkoop, zegt Voragen.

Jos de Boer, peenteler en –handelaar in Westwoud, voorziet een topoogst. “De opbrengsten variëren. Op de meeste goede percelen schat ik een opbrengst van 80 tot 100 ton netto. De laatst gezaaide percelen komen niet verder dan 60 ton, denk ik.”

De afzet verloopt nog niet naar wens, meldt De Boer. “Op dit moment is het waardeloos. De Russen nemen wel wat voor lage prijzen, verder is het rustig. Afwachten maar.”


Of registreer je om te kunnen reageren.