Akkerbouw

Nieuws 1370 x bekeken 5 reacties

'Bij hoge fosfaattoestand meer fosfaat geven'

Wageningen - Percelen met een hoge fosfaattoestand zouden uit een oogpunt van productie meer fosfaat moeten krijgen dan percelen met een lage fosfaattoestand. Dat stelt Blgg Agroxpertus in Wageningen.

Op gronden met een hoge fostaattoestand kunnen significant hogere producties worden gehaald dan op grond met een lagere fosfaattoestand, zo beredeneert het laboratorium. In de praktijk is het gebruikelijk om met minder fosfaat te bemesten naarmate de grond meer fosfaat bevat. Dat gegeven is ook terug te vinden in de huidige mestwetgeving in de gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat. Alleen als de fosfaattoestand in de grond aantoonbaar laag is, mag meer fosfaat worden aangevoerd dan de gebruiksnorm voorschrijft.

"Met deze insteek wordt voorbijgegaan aan het belang van een goede bodemvruchtbaarheid voor maximaal productievermogen", meent Blgg. "Bij een lage fosfaattoestand kun je nog zo veel fosfaat aanvoeren, het geeft nooit het productie-effect dat mogelijk is met een hoge fosfaattoestand. Bovendien kost de verhoging van een bestaande (lage) fosfaattoestand erg veel moeite, dus ook dat pleit ervoor de fosfaatbemesting precies andersom in te steken ten opzichte van de huidige praktijk."

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  Dat weten wij boeren allang. Hoe meer mest hoe meer mais

 • alco1

  Het is goed dat BLGG zich ook begint te roeren.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Nabber

  Hoge fosfaatgetallen is een strategische kans voor Nederland! De wereldvoorraad is eindig, dus de komende jaren zoveel mogelijk blijven invoeren en opslaan in de bodem.

 • minasblunders1

  Is het nou zo moeilijk om te bedenken dat extensieve bedrijven (onder de 3 gve/ha.) ook hogere opbrengsten zouden hebben als zij net zo veel mochten bemesten als intensieve bedrijven??

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.