Akkerbouw

Nieuws 1241 x bekeken

Zetmeelopbrengst kan in praktijk flink omhoog

Wageningen - Een zetmeelopbrengst van 15 ton zetmeel is in de praktijk haalbaar.

Dat blijkt uit de eindevaluatie van het project 20-15-10, dat staat voor 15 ton zetmeel per hectare in 2020 met variabele teeltkosten van maximaal 10 euro per hectare. Twee telers haalden al opbrengsten van 15 ton. Gemiddeld is 10 ton zetmeel per hectare nu praktijk. Een structurele opbrengstverhoging van de zetmeelopbrengst is een uitdaging, maar in de praktijk dus niet onmogelijk.

Een topopbrengst begint met voldoende stengels per meter, blijkt uit statistische analyse van alle data. Er is een betrouwbaar verband gevonden tussen de zetmeelopbrengst en de hoeveelheid gevormde stengels per rij. Elke poter ontwikkelt 3,6 tot 5,2 stengels. Het vereiste aantal stengels wordt nu in de praktijk veelal niet bereikt, vertelt PPO-onderzoeker Klaas Wijnholds. Redenen zijn knoluitval door ziek pootgoed, gebruik van ongesorteerd pootgoed en ‘verkeerde zuinigheid’ door telers. Ze telen ruimer dan vereist, om met het beschikbare pootgoed toch het perceel dicht te kunnen poten.

Het project wordt in 2013 voortgezet met de huidige groep telers. Er zijn plannen om volgend jaar meer studiegroepen 20-15-10 op te zetten, mits daarvoor voldoende financiering wordt gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.