Akkerbouw

Nieuws 1104 x bekeken

Veel animo voor pootgoedacademie Flevoland

Nagele – Pootaardappelacademie Flevoland is deze week voortvarend afgetrapt met zo'n 200 belangstellenden op de startbijeenkomst. "De behoefte is duidelijk groot", zegt Harrie Vreman, vanuit Projecten LTO Noord coördinator van de landelijke pootgoedacademie.

Omdat het vorig jaar niet lukt de financiering rond te krijgen voor een landelijke pootgoedacademie, is besloten om de nadruk op de regio's te leggen. "Sindsdien gaat alles heel snel", zegt Vreman. "In het Zuidwesten en in Noord-Holland zijn ook pootgoedacademies opgericht en in het Noorden is sprake van een doorstart."

De landelijke academie gaat in afgeslankte vorm verder. Van hieruit wordt de coördinatie en communicatie geregeld. Vreman: "We werken aan een digitaal platform waarop de academies met elkaar kunnen communiceren en waar je informatie kunt weghalen."

Op de startbijeenkomst in Flevoland was de belangstelling overweldigend, vertelt Vreman. "We hoopten op 75 bezoekers en hadden 125 aanmeldingsformulieren klaarliggen, maar er waren zeker 200 mensen."

Op de avond zelf zijn al veertig formulieren ingevuld. "We verwachten er nog wel dertig bij." Groepen worden ingedeeld op thema's. "Het gaat echt om de inhoud. Er zijn al veel onderwerpen genoemd, dat is echt heel breed. Volgende week inventariseren we de aanmeldingen. Als het er te veel zijn, moeten we mensen teleurstellen." De academie wil beginnen met twee groepen van dertig telers.

De Pootaardappelacamedie Flevoland is een initatief van pootgoedtelers. De teelt en afzet van pootgoed naar een hoger plan tillen is het doel. Hiertoe wordt kennis uitgewisseld tussen onder andere telers, handelshuizen en onderzoekers.

Of registreer je om te kunnen reageren.