Akkerbouw

Nieuws 1769 x bekeken

VS wijst opnieuw rampgebieden aan vanwege droogte

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft 597 gemeenten in veertien staten uitgeroepen tot rampgebied vanwege de droogte.

Van de getroffen gemeenten ligt bijna 60 procent in de Wheatbelt in de zuidelijke staten Kansas, Colorado, Oklahoma en Texas, waar ongeveer een derde van alle Amerikaanse tarwe wordt geteeld. Analisten vrezen dat door de droogte het groeiseizoen voor de wintertarwe erg kort wordt. Dat drukt de hectareopbrengsten.

Het USDA concludeerde begin december al in de laatste beoordeling van de gewassen, dat de tarwe in de VS nog nooit zo slecht ontwikkeld de winter is ingegaan. Het heeft in de droge gebieden acht weken lang vrijwel niet geregend. De boeren in de getroffen gemeenten kunnen goedkoop geld lenen bij het USDA tegen een rente van 2,15 procent.

Vorig jaar wees het USDA 2.245 gemeenten aan in 39 staten als rampgebied, vanwege de ergste droogte sinds de jaren dertig. Het rampgebied besloeg toen 71 percent van de oppervlakte van de VS. Analisten verwachten dat de droogte het USDA en de verzekeringsmaatschappijen 20 miljard tot 25 miljard dollar gaat kosten (15 miljard tot 19 miljard euro). Volgens persbureau Reuters wordt dit het eerste jaar dat de verzekeringsmaatschappijen veel geld verliezen op de gewasverzekeringen.

Door de droogte vorig jaar viel de productie van mais en soja zwaar tegen in de VS. Daardoor stegen de voerprijzen. Veel voerfabrieken kopen mais in Brazilië, terwijl de VS normaal de grootste exporteur van mais in de wereld is.

Of registreer je om te kunnen reageren.