Akkerbouw

Nieuws 1517 x bekeken 1 reactie

VS verhoogt oogstprognose sojabonen

Washington - De VS hebben meer sojabonen geoogst dan gedacht. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft in de vandaag verschenen prognose (Wasde) de productie met 1,2 miljoen ton verhoogd naar 82,1 miljoen ton.

In september ging het USDA nog uit van een oogst van 71 miljoen ton vanwege de langdurige droogte. Daardoor stegen de sojaprijzen. Die daalden later in het jaar naar gelang het USDA de oogst steeds groter inschatte. In 2011 oogstte de VS nog 84,2 miljoen ton sojabonen.

Voor de hele wereld gaat het USDA van een productie van 269,7 miljoen ton sojabonen. Het verbruik komt op 262,7 miljoen ton. Daardoor groeien de eindvoorraden dit seizoen met ruim 6 miljoen ton.

De beschikbaarheid van sojabonen in de VS blijft krap voor eigen gebruik en de export. Voor de hele wereld zijn genoeg sojabonen beschikbaar. Het USDA schat de oogst in Argentinië lager in, maar Brazilië oogst meer dan gedacht. Als de prognose van het USDA uitkomt dan produceert Brazilië met 82,5 miljoen ton voor het eerst meer soajbonen dan de VS, tot nu toe de grootste sojaproducent in de wereld.

Het USDA meldt verder dat op 1 december er nog 54 miljoen ton sojabonen op voorraad lag in de VS. Dat is 17 procent minder dan op 1 december 2011. De noteringen voor sojabonen stonden na de publicatie van het Wasde-rapport iets onder druk op de termijnmarkt in Chicago.

Eén reactie

  • ed12345

    Ikdacht hier gelezen te hebben dat de Rabo zei da soya duurder werd wat ik ook wel denk maar $17 per bushel op de CBOTzal nog wel even duren maar $15 zie ik niet als uitgesloten

Of registreer je om te kunnen reageren.