Akkerbouw

Nieuws 2001 x bekeken

Uienkwaliteit bemoeilijkt export

Middelharnis – Kwaliteitsproblemen bemoeilijken de uienexport, maar van een boycot op Nederlandse uien is geen sprake. Bestemmingen moeten zorgvuldig worden uitgezocht.

Jelle van der Krift van uienbemiddelingsbureau PPA geeft aan dat het potentieel van markten als Brazilië niet volledig kan worden benut, omdat de kwaliteit van Nederlandse uien onvoldoende wordt bevonden vanwege kleur en de koprotproblematiek. “Maar export op Polen en Afrika is geen probleem, hoewel het de vraag is hoelang Afrika nog aan de markt blijft.”

Uien bevatten meer tarra dan normaal, maar de export is volgens Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions geen probleem. “Heel veel landen hebben kwaliteitsproblemen door het natte najaar”, legt hij uit. “Je moet goed opletten waar je partijen naartoe stuurt. Brazilië bijvoorbeeld, waarvoor wij elke week verladen, wil goede uien hebben.”

Van een boycot op Nederlandse uien is volgens hem absoluut geen sprake. “Er zijn altijd bedrijven die blijven doorrommelen. Mindere kwaliteit wordt gemengd met goede uien, maar zo breng je de kwaliteit van die hele partij omlaag. Waarom zou je dat doen? Je kunt beter een andere bestemming zoeken voor zo’n mindere partij.”

Door de grote hoeveelheid tarra in de uien, kan er volgens Wiskerke weleens minder voorraad zijn dat nu wordt gedacht.

Koprot komt meer voor dan vorig jaar, zegt Van der Krift. “Vorig jaar waren kale uien een groter probleem. En de lage prijs, natuurlijk.” Kwaliteit is de oplossing. “Om de hele wereld te bedienen moet het kwaliteitsniveau van Nederlandse uien omhoog. Hierbij zijn allerlei factoren van belang, zoals bemesting, rassenkeuze en proberen op tijd te oogsten.”

Ook het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) merkt op dat de handel regelmatig teleurgesteld is over de kwaliteit van uien. “Waar de kwaliteit van de aangekochte uien goed in beeld lijkt te zijn, zijn verrassingen toch niet altijd te voorkomen.”

Het valt BUI op dat een aantal sorteerbedrijven op zoek gaat naar goedkoper input. Met extra leescapaciteit worden mindere partijen exportwaardig gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.