Akkerbouw

Nieuws 1582 x bekeken

Tweede helft uienseizoen onzeker

Dronten – Na een heel goede eerste helft gaat de uiensector een onzekere tweede seizoenshelft tegemoet. Dat blijkt uit verhalen op de themadag uien van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland.

"In tegenstelling tot vroeger gaat er tegenwoordig in de eerste helft zo'n 55 procent meer weg dan in de tweede helft", zegt Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het comité uienhandel van Frugi Venta, in zijn betoog over de uienmarkt. Dit komt doordat Afrika zo'n grote markt is geworden. Maar Afrika raakt binnenkort uitgekocht. "De tweede helft van het seizoen is onzeker."

Menigeen merkt op dat de prijs van vandaag een goede is om zaken voor te doen. Beursvoorzitter Jan Douma ziet een gestaag opgaande beweging op de uienmarkt. Niet iedereen is zo positief.

Nadeel van de uienhandel is dat wereldwijde voorraden onbekend zijn. Hierdoor is het gissen naar hoe de uienstromen gaan lopen. Perry Kuilboer, verkoopleider bij Bejo Zaden, merkt op dat in Zuidoost-Europa veel droogte is geweest en dat van daaruit vraag naar allerlei vollegrondsgroente valt te verwachten. Niet direct uit Nederland, maar een zuigende werking kan dit zeker hebben.

Gunter ziet kansen op nieuw aangeboorde afzetgebieden in onder meer Azië. Die geluiden gaan meer rond op de themadag. "Wereldwijd hebben we meer dan 120 bestemmingen", zegt Gunter. "Die kansen moeten we als gehele keten benutten. Samen de schouders eronder. In plaats van elkaar beconcurreren elkaar wat gunnen."

Ook denkt hij dat er met ketenbrede samenwerking in de teelt nog veel winst is te behalen. "Als we preciezer omgaan met zaad en zaaien, kunnen we naar een hogere gemiddelde opbrengst. Dat geldt trouwens ook voor de individuele teler; het kan veel geld schelen als je echt gaat voor de uienteelt. De bandbreedte op de beurs is soms wel 5 cent. Dat is het verschil tussen een ondernemer en een producent. "

Of registreer je om te kunnen reageren.