Akkerbouw

Nieuws 1679 x bekeken 1 reactie

Rabbinge had gehoopt op Nederlandse pootgoedexport naar China

Wageningen – Het is jammer dat China geen Nederlandse pootaardappelen wil afnemen. Dat vindt Rudy Rabbinge, emeritus hoogleraar in Wageningen.

“Ik had gehoopt en gedacht dat heel veel van het Nederlandse pootgoed naar China zou gaan. Nederland is verreweg de grootste pootgoedproducent ter wereld en er wordt uitstekend materiaal geproduceerd, maar China kiest ervoor om eigen rassen te gebruiken. Ze hebben zo’n driehonderd rassen”, zegt de landbouwdeskundige op Radio 1.Het land wil met deze maatregel de eigen markt beschermen.

Rabbinge wil het voor elkaar krijgen dat China ook Nederlands pootgoed gaat afnemen. Dat kan bijvoorbeeld via samenwerking met coöperatieve pootgoedbedrijven zoals HZPC, voorziet Rabbinge. “We moeten China proberen duidelijk te maken dat het niet alleen om de kennis en ervaring gaat, maar dat het ook goed is om samenwerking te zoeken met Nederlandse pootgoedproducenten”, zegt de wetenschapper, die aangeeft dat China zeer bereid is om te betalen voor de Nederlandse kennis.
Rabbinge komt veel in China en is een van de adviseurs van de Chinese landbouwminister. Mede op zijn advies neemt de aardappelproductie in China toe. De komende dertig jaar wil China 150 miljoen ton meer voedsel gaan produceren, waarvan de helft in de vorm van aardappelen. De omslag voor boeren van rijst naar aardappelteelt moet geleidelijk gaan. Rabbinge legt uit dat aardappelen heel goed in het dieet van Chinezen past, vooral in de vorm van pasta die van aardappelzetmeel wordt gemaakt. “Maar je ziet ook dat de frites in opkomst is. Fritesfabrieken als Mc Cain investeren fors in China.”

In China wordt op dit moment 5,2 miljoen hectare aardappelen geteeld, waarmee 60 tot 70 miljoen ton wordt geproduceerd.

Eén reactie

  • heracles

    De Chinezen maken alles na, dus pootgoed kopen ze éénmalig aan en zie maar eens om je rechten te doen gelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.