Akkerbouw

Nieuws 2108 x bekeken

Nederlandse ui geweigerd vanwege kwaliteitsproblemen

Heerle - Veel landen willen geen Nederlandse uien vanwege de kwaliteitsproblemen. Brazilië weert al Nederlandse uien. Daar geldt de eis dat geïmporteerde uien geen inwendige gebreken mogen hebben.

Vooral koprot is een groot probleem, zei Jelle van der Krift van uienhandelsbedrijf PPA donderdagavond in Heerle op de ledenvergadering van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). "Vooral in Flevoland is koprot een probleem, maar het speelt ook in het zuidwesten."

Toch exporteert Nederland uien naar meer dan honderd landen, zegt Van der Krift. "De afnemers zijn over het algemeen redelijk tevreden over de kwaliteit. Dit seizoen heeft Nederland tot en met week 49 wekelijks meer dan 21.000 ton uien geëxporteerd. Dat is 2.000 ton meer dan vorig seizoen. Nederland ligt wat betreft transport erg gunstig. Maar de inwendige gebreken zijn een groot probleem. De grote vraag is hoe de uien zich houden later in het bewaarseizoen."

Van der Krift verwacht dat de uien wel opkomen dit seizoen. "Het aantal grote pakstations neemt toe. Die willen hun personeel aan het werk houden. Maar dat drukt wel de prijs."

Of registreer je om te kunnen reageren.