Akkerbouw

Nieuws 4279 x bekeken 7 reacties

Minder wintertarwe in EU

Doetinchem – In de kuststrook langs West-Europa is door het natte weer 35 tot 40 procent van de wintertarwe niet gezaaid.

Omgerekend betekent dit dat de EU 10 tot 25 procent minder wintertarwe gaat telen in het nieuwe seizoen 2013/2014.

Dat melden graanspecialisten. Volgens een woordvoerder van coöperatie CZAV ligt de inzaai van wintertarwe stil. “Afgelopen weekeinde is nog wat gezaaid. Maar nu ligt er sneeuw of de grond is bevroren. Dan kun je geen wintertarwe zaaien en straks is het te laat in het seizoen. Vooral in Engeland is weinig wintertarwe gezaaid. Je ziet dat langs de hele kuststrook in West-Europa.”

Akkerbouwers kunnen in het voorjaar zomertarwe zaaien. Maar dat haalt lagere hectareopbrengsten dan wintertarwe. Dat drukt de Europese tarweproductie.

Ook de Verenigde Staten verwachten een lagere tarweproductie. Het areaal wintertarwe is volgens het ministerie van landbouw 1,2 procent gegroeid naar 16,92 miljoen hectare. Dat is minder dan analisten hadden verwacht. De wintertarwe staat er slecht voor in de VS. De overheid heeft 597 gemeenten in 14 staten tot rampgebied verklaard vanwege droogte. Bijna 60 procent van de gemeenten ligt in de Wheatbelt, waar een derde van de tarwe in de VS wordt geteeld.

De slechte vooruitzichten voor de nieuwe oogst leiden tot een opmerkelijk verschijnsel op de termijnmarkt in Chicago. De noteringen van de contracten voor de nieuwe tarweoogst staan hoger dan die voor de oude oogst. Meestal is dat andersom zo vroeg in het seizoen. Door de krapte verwachten analisten dat tarwe duurder wordt.

Het USDA verwacht hetzelfde voor de gerstprijs. De voorraad gerst op de wereld krimpt dit seizoen naar de kleinste hoeveelheid ooit gemeten. Het USDA schat dat de wereld 130 miljoen ton gerst produceert. Dat is 4 miljoen ton minder dan in seizoen 2011/2012. Terwijl het verbruik dit seizoen uitkomt op 133 miljoen ton. De eindvoorraad op de wereld zakt daardoor onder de 20 miljoen ton.

De EU heeft wel voldoende gerst. Volgens de Europese Commissie is de oogst van 53,8 miljoen ton ruim genoeg om het verbruik van 50,5 miljoen ton te dekken.

Laatste reacties

 • huisverkoop

  ze weten in januari hoe de oogst in juli/augustus zal zijn.
  Eerst oogsten en dan zullen we wel zien

 • rvdb

  hoezo de prijs omhoog praten. Als je maar lang genoeg iets roept......

 • henk 60

  Niet gezaaid is niet te oogsten toch? Zomertarwe leverd minder tonnen dat is wel duidelijk. Dus een positieve stemming, prijs naar boven lekker toch kunnen we weer eens wat kopen.

 • John*

  ja eerst de contracten drukken met berichten dat er voldoende is, daarna inkopen en vervolgens weer berichten verspreiden dat er minder is te verwachten. de eerst 30 euro tot 40 euro op een contract heb je al zo te pakken zonder er iets voor te hoeven doen!

 • b.brink1

  Daar gaan speculaties weer, vorige week een positief bericht dat de winter tarwe in de Oekraine(?) juist hoger was dan verwacht en daar schrokken deze heren natuurlijk van, dus onmiddellijk actie met dit bericht. Een grote schande dat dit mag/mogelijk is met voedsel.

 • jan10

  De wintertarwe die wel langs de kuststrook gezaait is ,is vaak ook geen 10 en daar kan de zomertarwe op plaatsen een hogere opbrengst geven dan de w.t.

 • piepertje

  Dan maar een pieper

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.