Akkerbouw

Nieuws 1772 x bekeken 5 reacties

'Macht VS op maismarkt neemt af'

West Lafayette – De Verenigde Staten verliezen langzaam de oppermachtige positie op de wereldmarkt voor mais. Dat komt omdat veel importerende landen steeds meer zelf mais produceren. Bovendien kunnen ze ook steeds beter terecht bij andere grote producenten.

Dat zegt agrarisch econoom Philip Abbott van de Purdue University in de staat Indiana. Volgens Abbott had de VS een zeer sterke positie op de maismarkt. “Tot 2007 verzorgde de VS ruim de helft van alle wereldhandel in mais. De hoge maisprijs in seizoen 2007/2008 dwong veel landen hun eigen maisproductie te vergroten.”

De VS exporteerde in seizoen 2007/2008 nog 62 miljoen ton mais. Het land verkoopt dit seizoen naar schatting 29 miljoen ton mais op de wereldmarkt. Vorig seizoen 2011/2012, met een goede oogst, is 39 miljoen ton geëxporteerd.

Abbott noemt in een interview met World Grain een aantal oorzaken. “De VS verwerkt veel mais tot ethanol. Vorig seizoen is daar 127 miljoen mais voor gebruikt. Dat is 40 procent van de maisproductie, maar de reststof DDGS gaat weer naar het veevoer.”

Daarnaast is het maisareaal in de VS minder gegroeid dan in andere landen, zegt Abbott. “In Zuid-Amerika is het maisareaal sinds eind jaren 90 met 53 procent gegroeid. De groei in de voormalige Sovjet-staten ligt op 24 procent. In de sub-Sahara en Oceanië groeide het maisareaal 13,4 procent.”

De VS heeft bovendien de pech dat de oogst vorig jaar door droogte 13 procent lager uitviel dan in 2011. Daardoor is minder beschikbaar voor de export. Abbott: “De hoge maisprijzen hebben er voor gezorgd dat onze zorgvuldig opgebouwde exportpositie behoorlijk is afgebouwd. Andere landen zijn wel gegroeid. De wereld heeft de Amerikaanse mais niet meer zo hard nodig.”

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  conclusie, de hele wereld weet wat voedsel waard is, alleen nederland niet, hier wordt waardevolle landbouwgrond verkwanseld, erg stom

 • el

  JUIST ZEER DOM

 • Mels

  Och zolang we nog geen honger hebben kunnen ze nog wel wat onder water zetten.De honger komt vanzelf een keer en dan keert de wal het schip.Rustig wachten dus.

 • denker123

  Inderdaad Meis,rustig afwachten maar.Als je het artikel goed leest komt het maismacht verlies van de V.S.door de produktie van rendementslose ethanol.De bevolking heeft het hier al lang door ,die tanken alleen het verplichte ethanol mengsel.De vrijwillige E85 pompen worden zowat niet gebruikt is 30% duurder door het mindere rendement per kilometer van 30%.Dus verplaatst de maisproduktie naar andere landen.De DDGS dat terugkomt als veevoer is maar 20% van de gebruikte mais en minder waardig dan soya. Van supervoedsel mais en tarwe maakt men brandstof en van het afval gaat men dieren en mensen voeden de omgekeerde wereld.

 • ed12345

  Denker 123 Brazilie maakt al tientallen jaren ethanol uit rietsuiker om als brandstof in voertuigen te dienen .Ik weet niet waar je dat vandaan hebt dat voertuigen 30% meer zouden gebruiken met ethanol gemengde benzine Hier in canada hebben we nu al zo'n 15 jaar ethanol in de benzine voeger kon je kiezen nu zit het in alle soorten benzine maar ik heb nog nooit gemerkt dat 'n auto meer zou gebruiken wel minder vocht problemen in de winter ,vroeger moest je hier regelmatig in de winter alcohol toevoegen om watervorming en dus ijsproblemen tegen te gaan nu hoeft het nooit meer,en geen gummi vorming in de tank ,meer speciaal dingen die je maar seizoens gewijs gebruikt
  zoals kettingzagen waterpompjes,gazonmaaiers e.d. nooit geen problemen meer
  met carburateurs die schoon gemaakt moeten worden

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.