Akkerbouw

Nieuws 2310 x bekeken 5 reacties

Graanprijzen in 2012 meer omhoog dan beurskoersen

Amsterdam – De graan- en sojaprijzen zijn over heel 2012 harder gestegen dan de beurskoersen. De Dow Jones Index in New York steeg van 1 januari tot 31 december 7,3 procent. De AEX-index in Amsterdam kreeg er 9,7 procent bij.

Op de termijnmarkten in Parijs en Chicago stegen de noteringen van tarwe, mais en sojabonen meer. De notering van het eerstaflopende termijncontract voor tarwe steeg in Parijs in 2012 bijna 24 procent. De maisnotering kreeg er in een jaar bijna 21 procent bij.

Op de termijnmarkt in Chicago kreeg de notering van het eerstaflopende tarwecontract er ruim 19 procent bij. Sojabonen werden 18,4 procent duurder. De stijging van de maisprijs bleef in Chicago beperkt tot 8 procent.

Op de fysieke markten waren de prijsstijgingen in 2012 wat geringer dan op de termijnmarkten. De Grains and Oilseeds Index (GOI) van de International Grains Council (IGC) eindigde 2011 met een stand van 256 punten. De index is gebaseerd op 23 fysieke noteringen van tarwe, mais, gerst, sorgum, rijst, sojabonen en koolzaad, verspreid over de wereld. Het jaar 2012 werd afgesloten met 291 punten, een stijging van bijna 14 procent.

Laatste reacties

 • dwarse geit

  Nou? Graanprijzen zijn nog enigzins het gevolg van vraag en aanbod beurskoersen worden volgens mij beinvloed door stemming en rendement(sprognoses). Is er in het nieuwe jaar nou echt geen nieuws te vinden dat we zulke onzin voorgespiegeld krijgen?

 • el

  We hopen dit jaar voldoende neerslag te krijgen in the cornbelt, dat heeft de grootste invloed op graanprijzen wereldwijd, ook de ethanol productie moet worden verminderd hier in de USA en dan pas zullen de prijzen weer normaal worden dus dat kan nog even duren.

 • henk 60

  Wat is normaal? Wat mij betreft ± €300.--

 • el

  Normaal is een prijs waarmee de gebruiker; pluimvee, varkens en rundveehouder, kan cashflowen.

 • jan10

  Dank je el, dank dat de graanteler niets gegunt word.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.