Akkerbouw

Nieuws 1939 x bekeken

Goede bakkwaliteit bij Vlaamse fritesaardappelen

Kruishoutem - De bakkwaliteit van fritesaardappelen in Vlaamse bewaring is goed tot zeer goed. Dat meldt het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in zijn nieuwsbrief.

Uit de acht rassenproeven in 2012 komen Grandeur, Navigator en Royal als zeer productieve fritesrassen uit de bus. De kwaliteitstest wordt door Grandeur echter minder goed doorstaan. De rassen van de proefvelden worden gevolgd in de bewaring. Zowel bij oogst als na bewaring scoort Grandeur het minst goed met een net aanvaardbare friteskleur. Dit ras wordt gevolgd door Bintje, dat op de proefvelden een lagere opbrengst leverde dan de twee jaren daarvoor.

De beste scores in de bakkleurtest wordt bij de oogst behaald door Lacetta en in januari door Eurostar. De opbrengsten van Lacetta en Eurostar zijn vergelijkbaar met referentieras Bintje.

Bintje heeft in de proef de grootste knolzetting (18). De grofste sortering en het hoogste onderwatergewicht (436) is geleverd door het ras Royal, dat wel een ronde knolvorm heeft.

De verschillen bij chipsrassen zijn heel klein, meldt PCA. Tussen oogst en januari is de bakkleur weinig veranderd. Referentieras Lady Clair heeft de beste kwaliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.