Akkerbouw

Nieuws 882 x bekeken

Fabriek voor omzetten water uit suikerverwerking

Dinteloord - Op het terrein van Suiker Unie in Dinteloord wordt een waterfabriek gebouwd. Hierin wordt gezuiverd proceswater van de suikerfabriek omgezet in gietwater voor de glastuinbouw in Nieuw Prinsenland. Volgens de planning is de fabriek medio april operationeel.

De glastuinbouwbedrijven kunnen ongeveer 85 procent van hun waterbehoefte afdekken met regenwater. De resterende 15 procent komt van de gietwaterinstallatie. In de nieuwe fabriek wordt naar verwachting jaarlijks 270.000 kubieke meter gezuiverd proceswater van de suikerfabriek omgezet naar 200.000 kubieke meter gietwater.

Paul Hagens, projectmanager van bedrijventerrein Nieuw Prinsenland, vertelt dat gezuiverd proceswater normaal gesproken naar de rivier gaat. “In de nieuwe fabriek worden zouten uit het water verwijderd met membraanfiltratie. Hierna wordt het water optimaal geschikt voor planten in de tuinbouwkassen. De zouten blijven achter in het water dat naar de rivier gaat.”

De productie van gietwater uit proceswater vindt plaats tijdens de bietencampagne in de winterperiode. Behalve de nieuwe fabriek komt op het Suiker Unie terrein een centrale opslag voor gietwater in de vorm van een bassin of opslag in de bodem.

Het project is in handen van de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM). Komend najaar wordt de fabriek, als deze goed functioneert, overgedragen aan de Coöperatieve Vereniging Glastuinbouw Nieuw Prinsenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.