Akkerbouw

Nieuws 1034 x bekeken

Enorme groei marktaandeel cichoreiras Chrysolite

Roosendaal – Het marktaandeel van cichoreiras Chrysolite groeit van 10 tot 11 procent in 2012 naar zo’n 50 procent in 2013. Dat zegt René Schunselaar, manager agrarische dienst bij verwerker Sensus.

“Dit ras is beter bestand tegen onkruidbestrijdingsmiddelen”, legt Schunselaar uit. “Het voorziet dus duidelijk in een behoefte.”

Schunselaar is erg content met de recente toelating van de herbicide Oblix in de cichoreiteelt. “Elke uitbreiding is welkom, want het middelenpakket is nog lang niet op orde.”

Het probleem is echter dat een hoge dosering van de beschikbare middelen tot een gewaseffect leidt. “In een lage dosering is de werking navenant.”

Schunselaar meldt dat er voor dit jaar nog twee middelen in de pijplijn zitten. “Middelen die in een relatief lage dosering met een goed effect kunnen worden ingezet.” Ook rasverbeteringen zitten eraan te komen. “Tezamen kunnen deze factoren leiden tot een echte doorbraak in de cichoreiteelt. Dat komt ons heel goed uit, want aan de afzetkant zien we groeimogelijkheden. We hebben dus meer cichorei nodig. Hoe beter we onkruid controleren, hoe makkelijker we de afzetmarkt kunnen bedienen.”

Het contracteren verloopt volgens plan, laat Schunselaar weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.