Akkerbouw

Nieuws 1472 x bekeken 1 reactie

Duurzame akkerbouw wordt landelijk

Steenwijkerwold - Stichting Veldleeuwerik gaat in 2013 opschalen en verbreden. Het wordt aantoonbaar hoeveel deelnemers het oplevert. Ook worden de duurzame producten herkenbaar in de markt gezet.

Er komen vijftig Veldleeuwerik-adviseurs beschikbaar die vijfhonderd duurzame telers, verspreid over Nederland, kunnen begeleiden. Om het effect van duurzame landbouw ook in euro's te kunnen aantonen, worden Countus-adviseurs bij de stichting betrokken. Zij rekenen het financiële langetermijneffect voor deelnemers door.

Een aantal ketenpartners wil duurzame producten onder de Veldleeuwerik-vlag gaan vermarkten. Dat betekent dat er duurzaam geproduceerd voedsel in de winkelschappen te vinden is. Daarnaast wil Veldleeuwerik de grens over; als pilot worden de mogelijkheden in Polen worden verkend.

Veldleeuwerik-directeur Henk Heinhuis loopt over van de plannen om duurzame landbouw te implementeren. "De komende twee jaar zijn cruciaal voor Veldleeuwerik. We laten onze systematiek certificeren en willen aantoonbaar maken dat we verduurzamen. Ook bekijken we of we nieuwe voorstellen vanuit het gemeenschappelijk landbouwbeleid op het gebied van vergroening kunnen inpassen in onze systematiek. Zo proberen we de politiek steeds voor te blijven, zodat telers zelf aan het roer blijven."

Welke producten met het Veldleeuwerik-label in de winkels komen, kan Heinhuis nog niet zeggen. "Dat initiatief komt niet van onze stichting, maar van de betrokken bedrijven."

Deelnemers krijgen meer handvatten om duurzame landbouw te bedrijven en aan te tonen wat ze doen. Dit gebeurt in de vorm van een platform om beter zicht te krijgen op de effecten van handelingen die ze toepassen. Op dit platform komt onder andere een bodemscan, organische stofmodules en telers kunnen er verschillende bouwplanmogelijkheden op invoeren.

Volgens Heinhuis is het geen probleem om deelnemers te vinden. "Er staan honderd telers op de wachtlijst. Dat komt doordat we stap voor stap willen opschalen. Eerst willen we in alle akkerbouwregio's van Nederland groepen vormen. Daarvoor houden we in deze periode informatieavonden in bijvoorbeeld het zuiden van het land. Als we landelijke dekking hebben kunnen we verder groeien. Daarvoor hebben we ook weer meer geaccrediteerde adviseurs nodig. Dit vraagt om een gedegen organisatie."

Eén reactie

  • Mels

    Geldwolf in schaapskleren,wat veldleeuwerik voorstaat doet elke akkerbouwer al,daar hoeft die waanzinnige zich niet mee te bemoeien,laat nou de consument eens bepalen wat ie wil en niet de stichting schiet de veldleeuwerik.

Of registreer je om te kunnen reageren.