Akkerbouw

Nieuws 1747 x bekeken 2 reacties

Driekwart akkerbouwers tegen vergroeningsplan EU

Noordhoek – Bijna driekwart van de Nederlandse akkerbouwers is tegen de vergroening van de bedrijfstoeslagen. 10 procent is het er wel mee eens en 16 procent ziet de plannen van landbouwcommissaris Ciolos gedeeltelijk zitten.

Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) onder 769 akkerbouwers, waarvan twee derde geen lid is van de vakbond. Ciolos wil dat de boeren alleen recht hebben op bedrijfstoeslagen als ze 7 procent van hun grond een ecologische bestemming geven.

NAV-voorzitter Teun de Jong stelt dat de sector een ander landbouwbeleid wil. “De akkerbouwers vinden de huidige toeslagen een aanvulling op de te lage prijzen. De toeslagen zijn nodig om als boer te overleven. Toch zijn de toeslagen niet populair. Maar liefst 87 procent wil zijn inkomen verdienen via goede marktprijzen.”

Volgens 60 procent van de akkerbouwers is de eis van 7 procent ecologische bestemming onaanvaardbaar. De Jong: “De grond is veel te duur. Bovendien heeft de wereld meer voedsel nodig. Het past niet om vruchtbare grond te onttrekken aan de voedselproductie. Bijna de helft van de akkerbouwers wil een vergroeningssysteem van maatregelen waar ze uit kunnen kiezen. Ze zien wel wat in precisielandbouw of rijenbemesting.”

De NAV stuurt een brief naar Den Haag en Brussel. De Jong: “Akkerbouwers zijn er niet gerust op dat de toeslagen op de lange termijn blijven. Ze willen die inleveren maar moeten dan wel een inkomen uit de markt kunnen halen.

Daar moet het landbouwbeleid op gericht zijn. Maar dan is wel een beetje marktbescherming nodig in de vorm van importtarieven voor stapelbare producten als graan, suiker en plantaardig eiwit.”

Laatste reacties

  • Frans Smit

    Dat valt me niet tegen van de akkerbouwers. Dat betekent dat nog altijd 26% vóór vergroening van de bedrijfstoeslagen is.
    Immers, 'voor' en 'tegen' moeten alleen tegen elkaar afgezet worden. Als je gaat uitsplitsen moet je beide standpunten uitsplitsen. Er zijn vast ook akkerbouwers die een beetje tegen zijn.
    Al met al een redelijk draagvlak.

  • Mels

    Mafkezen die voor zijn,elke cent uit EU is er een teveel want met die cent komt bemoeienis mee en das het laatste wat een ondernemer nodig heeft.Regels prima. maar de vergroening moet de consument vragen en dat doet deze niet want de gemiddelde consument wil goedkoop (vr)eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.