Akkerbouw

Nieuws 3174 x bekeken 1 reactie

Contractprijs aardappelen omhoog

Oudenhoorn – Farm Frites verhoogt de contractprijzen voor fritesaardappelen af land geleverd met 25 procent. De contractprijzen voor de vroege rassen gaan 35 tot 40 procent omhoog.

Farm Frites wil zo krapte voorkomen vlak voor de hoofdoogst. Voor de rassen van de hoofdoogst betaalt Farm Frites 20 tot 30 euro per ton meer, afhankelijk van de leveringsweek.

Het is de grootste jaarlijkse prijsstijging in zeker 25 jaar, zegt inkoopmanager Cees Rozendaal. “We willen voor de fritesaardappelen een concurrerende prijs betalen. Er is meer concurrentie met andere gewassen en de kosten voor de teler zijn gestegen. We streven er naar ons areaal stabiel te houden. We willen meer aardappelen van de rassen Innovator, Zorba en Lady Anna.”

Farm Frites betaalt voor Innovator af land geleverd 110 euro per ton, exclusief premies. Levering in week 32 (half augustus) levert 125 euro op. Bij levering in maart stijgt de prijs naar 135 euro. Rozendaal: “De prijs voor de levering van Innovator in augustus stijgt van €92,50 vorig seizoen naar 125 euro voor de oogst van 2013.”

Farm Frites past het systeem voor de bepaling van de dagprijs aan. Rozendaal: “Telers krijgen meer keuzemogelijkheden. De dagprijs kan worden vastgesteld in overleg met ons. De dagprijs kan worden gekoppeld aan de wekelijkse beursprijzen en de cash settlement prijs van de Eurex-termijnmarkt. De dagprijs kan ook worden vastgeklikt op basis van de termijnmarktnoteringen.”

Verwerker Lamb Weston Meijer verhoogt de contractprijzen met 15 tot 30 euro per ton, zegt Tom van der Meer, hoofd inkoop. “Innovator voor levering in september gaat van 89 naar 110 euro per ton. De verhoging is groter bij vroege levering. Gezien de hoge aardappelprijzen willen we snel overstappen op de nieuwe oogst. Daarom bedraagt de verhoging bij juli-levering zelfs 40 tot 50 euro per ton.”

McCain verhoogt de contractprijzen met 15 tot 25 euro per ton, afhankelijk van ras en leveringsperiode, zegt een woordvoerder. “De procentuele verhoging exclusief premieverhoging is 15 tot 28 procent in de basisprijs. Eventuele premies kunnen hier nog bij opgeteld worden. De verhoging geeft zowel de teler als McCain voldoende zekerheid. De teler heeft de mogelijkheid om zijn risico’s af te dekken tegen een competitieve contractprijs en McCain kan zich verzekeren van de toevoer van aardappelen.”

McCain heeft ook het premiesysteem gewijzigd, zegt de woordvoerder. “Een betere kwaliteit aardappelen wordt meer gewaardeerd door een hogere premie. Dit kan oplopen tot 5 euro per ton bovenop de contractverhoging. Ook heeft McCain er voor gekozen om de pootgoedprijzen niet te verhogen. Hierdoor worden, door het fijnere pootgoed, de hectarekosten voor de teelt iets verlaagd.”

Aviko meldde vorige week dat de contractprijzen met 20 tot 25 euro stijgen. Dat is een verhoging van 20 tot 30 procent. Telers die de aardappelen langer bewaren, worden extra beloond. Bovendien betaalt Aviko een quantumtoeslag. Hoe meer aardappelen de telers op vaste prijs vastleggen, des te hoger de contractprijs.

Eén reactie

  • gdeb

    kassa

Of registreer je om te kunnen reageren.