Akkerbouw

Nieuws 1716 x bekeken 6 reacties

'Cisgene aardappelen beter bestand tegen phytophthora'

Wetteren – Genetisch gewijzigde aardappelen zijn veel beter bestand tegen phytophthora dan gangbare aardappelen. Daardoor kan het gebruik van fungiciden met zo’n 80 procent omlaag.

Die conclusie trekken Belgische onderzoekers uit een tweejarige veldproef die is uitgevoerd in Wetteren. Het onderzoek is gedaan door de Universiteit Gent, het Vlaams Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek, de Hogeschool Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie.

Het onderzoek is gedaan met 26 genetisch gewijzigde aardappellijnen, die een tot drie resistentiegenen bevatten. De genen zijn afkomstig van wilde aardappelen. De cisgene aardappelen zijn vergeleken met vatbare rassen, zoals Désirée, Bintje, Nicola, Agria en Innovator, en met de niet-vatbare rassen Bionica, Toluca en Sarpo-Mira. De onderzoekers concluderen dat de genetisch gewijzigde aardappelen zelfs beter bestand zijn tegen phytophthora dan de in de biologische teelt gebruikte niet-vatbare rassen Bionica en Toluca. De geteste aardappelplanten worden niet op de markt gebracht.

De onderzoekers stellen dat de aardappelteelt duurzamer wordt als het veel geteelde ras Bintje resistent wordt gemaakt tegen phytophthora. “Het duurt nog een aantal jaren voordat dergelijke aardappelen beschikbaar zijn voor nieuwe proeven”, schrijven de onderzoekers. “In de natte zomer van 2012 moesten aardappeltelers meer dan 20 keer tegen phytophthora spuiten. Het kostte de Belgische boeren naar schatting ongeveer 55 miljoen euro aan fungiciden, het spuiten en opbrengstverliezen. Telers kunnen er financieel op vooruit gaan, ook al zal het resistente plantgoed duurder zijn. Ook is er een gunstig effect voor de telers die niet kiezen voor duurzaam resistente aardappelen. Hoe meer duurzaam resistente aardappelen worden geteeld, hoe minder phytophthora de kans krijgt.”

Laatste reacties

 • egbertjonkheer1

  Nou 'zelfs'. Het zou niet best zijn als ze het niet beter deden dan Bioica of Toluca...

 • gerjan slingenbergh

  Tegen de tijd dat cisgene aardappelen op de markt komen heeft de schimmel zich aangepast en kun je opnieuw gaan prutsen met genen.

 • Wim Claessens

  @gerjan, dat geldt ook voor chemische bestrijding. ook hier duurt het jaren voordat er een nieuwe stof is gevonden en ook die kan vaak weer resistent worden. Cisgenese is het door genetische modificatie overbrengen van een eigenschap binnen een soort of binnen kruisbare soorten van de ene plant naar de andere plant. Iets wat je ook doet met gangbare veredeling, aleen in een veel sneller tempo. Volgens Darwin doet de natuur dit zelf ook. Je moet denken aan de milieuwinst, geen vervuiling van oppervlaktewater en grondwater, geen risico voor toepasser en omwonende, dus allen maar voordelen.

 • palmkes55

  @ Wim: correct, maar groene angsthazen hebben daar geen boodschap aan. Zij zijn gewoon overal tegen. Wellicht zijn het overlevers van de acties 'tegen de stoomtrein'. Dergelijke mensen hebben geen honger en noemen zichzelf sociaal. Ze zijn in praktijk gewoon asociaal maar vinden dat zij het beter doen. Gewoon links laten (daar horen ze ook thuis). Discussie helpt niet. Eerst moeten dergelijke mensen honger lijden... spijtig genoeg..

 • Mels

  Kan me vinden in de reactie smaar als teler ben ik voor een ding bang en dat is mijn positie,kan ik nog wel blijven telen of mag dat niet meer van de eigenaar van de genen en zo ja wat krijg ik er voor en zou het zo kunnen zijn dat die die het kunstje nu niet beheerst en daarom niet teelt het dan wel gaat doen.Dan komt er een overproductie en verdient er niemand meer wat.Nee,laat die ziektes maar blijven dat houd het spannend.

 • Vivi

  Niet al te pessimistisch doen over de 'duurzaamheid' van Phytophthora resistentie.
  Sarpo Mira is via traditionele veredeling verkregen en nog steeds even resistent als 15 jaar geleden. Dit ras kan je zonder problemen adviseren om 'vooral niet te bespuiten'.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.