Akkerbouw

Nieuws 1234 x bekeken

Bloembollenareaal blijft nagenoeg gelijk

Lisse – Het areaal voorjaarsbloeiers in het seizoen 2012/2013 is met 13.935 hectare iets lager dan vorig jaar, maar groter dan de jaren daarvoor.

Dat blijkt uit de voorlopige statistiek voorjaarsbloeiende gewassen van de Bloembollenkeuringsdienst (BKD).

De grootste krimp heeft plaats gevonden bij het grootste gewas; tulp. Het tulpenareaal is bijna 500 hectare kleiner dan vorig jaar en komt op 9.962 hectare. In de voorgaande jaren oversteeg het tulpenareaal steeds de 10.000 hectare. Die trend lijkt nu gebroken. Zeker is dat nog niet, want het gaat hier om de voorlopige statistiek, wat betekent dat nog niet alle gegevens zijn verwerkt. De grootste tulpencultivar blijft Strong Gold met 556 hectare.

Het narcissenareaal is met 1.610 hectare iets kleiner dan vorig jaar. Hier is Tête-à-Tête het grootst met 738 hectare. Bij het gewas hyacint is het areaal meerjarig stabiel op 2.168 hectare. Bij het areaal eenjarig is echter een groei waarneembaar van 50 hectare; van 278 naar 329 hectare. Dat leidt volgend seizoen tot uitbreiding van het areaal meerjarig.

Het irisareaal krimpt met 40 hectare naar 237 hectare en het krokussenareaal is stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.