Akkerbouw

Nieuws 2218 x bekeken 5 reacties

‘Aardappelprijzen blijven voorlopig stabiel'

Oudenaarde – De aardappelprijzen blijven tot eind februari op het huidige niveau. Of de prijs daarna stijgt, hangt sterk af van hoe vroeg aardappelen beschikbaar komen uit de vroege teelt.

Die voorspelling deed directeur Ferdi Buffen van handelshuis Wilhelm Weuthen dinsdag op de studiedag in het Belgische Oudenaarde van het onderzoeksinstituut PCA. “De EU oogstte dit jaar een historisch kleine hoeveelheid aardappelen. Ook de voorraad is in Noordwest-Europa nog nooit zo klein geweest. Er zijn al veel aardappelen verwerkt.”

Toch voorziet Buffen de aardappelprijzen voorlopig niet stijgen. “De verwerkers in België, Duitsland en Nederland hebben zich tot eind februari goed ingedekt. Een eventuele prijsstijging is sterk afhankelijk van wanneer de vroege aardappelen op de markt komen. Als er al rond 15 maart kan worden gepoot dan weten de verwerkers dat er snel nieuwe goedkopere aardappelen zijn.”

Buffen verwacht dat het fritesaardappelareaal gaat groeien dit jaar. “Daar is ruimte voor. De Duitse suikerfabrieken willen geen extra bieten. En veel tafelaardappel- en zetmeelaardappeltelers schakelen over op fritesaardappelen vanwege het hogere rendement.”

Laatste reacties

 • info36

  Boeren blijven achter de markt aanlopen.
  Ze leren het nooit.

 • aqwzsx12

  was jij daar? ik wel!
  de man van Lutusa verwachte in mei zonder piepers te zitten en freddy buffen toonde niet het achterste van zijn tong: goed onderbouwde positieve insteek voor de rest van 't seizoen. kortom 't vriezen en dooien op 't zelfde moment!

 • info36

  Je hebt gelijk.
  Ik bedoel alleen maar dat ik hoop dat men niet gaat uitbreiden met het aardappelareaal het komend seizoen, want bij normale groeiomstandigheden kan de markt dat niet hebben. Dan krijg je weer het 2011 effect.

 • casecs

  ja daarom gaan wij wat minder zetten en meer mais!
  door de jaren heen leer je daar wel mee te leven als prijzen hoog zijn dan planten wij wat minder,zekers nu de graan\mais prijzen redelijk goed zijn!

 • aardappelboer

  onzin dat zetmeeltelers massaal overschakelen op frites, avebe betaald momenteel een redelijke prijs en is stabiel. Verder speelt hier het aardappelmoeheid probleem dus je kan nooit zonder die resistente rassen in het avebe gebied. Verder heb je te maken met een leverplicht dus zo simpel is het niet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.