Akkerbouw

Nieuws 2243 x bekeken 7 reacties

ABN Amro voorspelt daling tarweprijs dit kwartaal

Amsterdam – Het Economisch bureau van ABN Amro verwacht dat met name de prijzen voor tarwe en katoen de komende drie maanden zullen afzwakken ten opzichte van de huidige spotprijzen met respectievelijk 5,2 procent en 7,5 procent.

Mais, soja, suiker, koffie en cacao kunnen hun huidige prijsniveau nog enigszins handhaven. Dit valt te lezen in de nieuwe Quarterly Commodity Outlook van ABN Amro. De bank meldt dat de vraag naar tarwe in Europa onder druk staat. Daarnaast zouden er vooruitzichten zijn dat de vraag in de EU zijn laagste punt bereikt in vijf jaar tijd. Hierdoor zal China voor het eerst de grootste consument van tarwe worden in de wereld, aldus ABN Amro. Men voorziet verder toenemende vraag naar tarwe in de komende jaren. Invloeden daarop zijn aanhoudend groeiende vraag vanuit de opkomende landen, door de sterke groei van de bevolking en een verschuiving naar een meer op vlees gebaseerd dieet. Productie zal toenemen om aan de stijgende vraag te voldoen, waardoor voorraden de kans zullen krijgen te herstellen en de markt een nieuw evenwicht zal vinden.

De bevindingen van ABN Amro komen wat tarwe betreft niet overeen met de visie van Rabobank. Analisten van Rabo Agri Commodity Markets Research denken juist dat tarwe duurder gaat worden, onder invloed van de nu sterk stijgende maisprijs. De visie voor de lange termijn strookt weer niet met de in december gepubliceerde vijfjaren-vooruitblik van de International Grains Council, waarin de grote graan exporterende en –importerende landen samenwerken. De vooruitblik van IGC gaat uit van gemiddelde groeiomstandigheden. De realiteit kan zowel opwaarts als neerwaarts afwijken als het weer in een seizoen erg meezit of juist tegenvalt. In grote lijnen verwacht men echter dat de groeiende vraag naar alle graan, voor zowel diervoeders als humane voeding en energie sterker zal stijgen dan de productie.

Laatste reacties

 • agropak

  Haha was het niet de rabo die juist een stijging voorspelde? Welke bank moeten we nu kiezen voor financiering dus conclusie luister niet naar het gel.l van ' zo genaamde' specialisten, herriner me een paar jaar geleden Elfs een artikel van de ING die wilde op de bermen van de wegen graan gaan telen !!!!!!

 • sjang

  Het wordt eens tijd dat de banken de rente verlagen. De kosten wat dit meebrengt kunnen ze bezuinigen op het gezwets van de duurbetaalde sprookjes schrijvers. Deze mensen en de onderzoeken die ze doen zijn peperduur. Als het op het voorspellend vermogen aankomt geloof ik meer in een glazen bol of tarrot-kaarten.

 • Noordam2

  schitterende namen voor hun functies hebben ze verzonnen en juist wat Sjang schrijft, peperdure functies
  mijn voorstel, koop 2 bavianen, één bij de Rabo en één bij de Amro , die mogen voorspellen, geeft ook nog een beetje afleiding op de kantoren

 • nstrade

  ?

 • nstrade

  kunt echt merken dat ze bij de banken duimen aan het draaien zijn er veel en veel te veel kredit beoordelers zijn .50% van amtenaren en bankiers kan morgen al naar huis

 • bert.fernhout1

  waar in vredesnaam haalt abn deze conclusie weg? of komt hun dit beter uit?en dat de tarwe prijs gaat dalen? ? ? wat voor indianen zijn er aan het bewind bij abn? wind happers!!!!!

 • Janssen4

  maar goed dat jullie het wel weten

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.