Akkerbouw

Nieuws 2099 x bekeken

Veel surplussuiker naar volgend quotumjaar

Brussel - De Europese suikerproducenten schuiven 862.060 ton surplussuiker door naar volgend seizoen. Het is jaren geleden dat zoveel surplussuiker, dat boven het quotum is geproduceerd, wordt doorgeschoven. Deze suiker is de eerst geproduceerde quotumsuiker in seizoen 2012/2013, dat 1 oktober begint. Vorig seizoen is 60.000 ton surplussuiker in de EU doorgeschoven naar dit seizoen.

Nederland (Suiker Unie) schuift 15.000 ton suiker door. Voor de Duitse sector is dat 414.896 ton. Dat is 48 procent van alle overgedragen suiker in de EU. Duitsland is een grote suikerproducent, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Maar de hoeveelheid doorgeschoven suiker is zelfs voor Duitsland erg groot. Daar is geen verklaring voor."

De woordvoerder zegt dat het jaren geleden is dat in de EU zoveel surplussuiker geen bestemming heeft gekregen. "De EU produceerde afgelopen seizoen een recordhoeveelheid suiker. Surplussuiker moet worden geëxporteerd of worden verkocht aan ethanolproducenten of de chemische industrie. Anders moet het worden doorgeschoven."

De hoeveelheid doorgeschoven surplussuiker bleef beperkt omdat de Europese Commissie afgelopen seizoen de sector de gelegenheid gaf 650.000 ton surplussuiker te verkopen op de voedingsmarkt. Bovendien mocht de sector 1,3 miljoen ton suiker exporteren, het maximale dat de wereldhandelsorganisatie WTO toelaat.

Roemenië, Tsjechië en Portugal hebben nog geen gegevens verstrekt aan de commissie. De woordvoerder denkt dat die landen niet veel suiker doorschuiven, zodat de totale suikeroverdracht weinig meer zal stijgen.

Eén van de lidstaten vroeg de commissie om de over te dragen suiker direct te mogen verkopen op de interne markt omdat suiker nu duur is in de EU. De commissie wees het verzoek af, zegt de woordvoerder. "De suikerregeling staat het niet toe. Bovendien hebben de Europese suikerproducenten ruim 1 miljoen ton suiker méér op voorraad dan vorig seizoen. Het is niet logisch daar extra surplussuiker aan toe te voegen."

Voor de suikerproducenten brengt het doorschuiven van surplussuiker opslagkosten met zich mee. Bovendien brengt de verkoop van surplussuiker veel minder geld op dan van quotumsuiker. Volgens de commissie kostte witte voedingssuiker in de EU in juli gemiddeld 711 euro per ton. De verkoopprijs van industriële suiker lag op 403 euro en van chemische suiker op 431 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.