Akkerbouw

Nieuws 1621 x bekeken 3 reacties

VS zaaien record aan mais en soja in

Washington - Amerikaanse akkerbouwers zaaien dit jaar een recordoppervlakte aan mais en sojabonen in. Het mais-areaal komt op 39,3 miljoen hectare (een groei van 3 miljoen hectare) en wordt het grootste sinds 1937. Dat meldt het marktbureau Informa Economics.

Sojabonen komen volgens Informa uit op een areaal van 31,2 miljoen hectare; 0,44 miljoen hectare meer dan het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA berekende. De cijfers zijn gemaakt aan de hand van gegevens die telers bij de Farm Service Agency hebben ingediend. Ze vallen opnieuw hoger uit dan de verhoging die Informa in mei al had voorzien. Dat komt vooral door de stijgende prijzen van sojabonen en mais als gevolg van de droogte in de VS.

Voor 2013 verwacht Informa weer records. Het gaat er van uit dat Amerikaanse akkerbouwers volgend jaar 39,47 miljoen hectare maïs zullen inzaaien. Bij sojabonen is de verwachting voor 2013 een areaal van 32 miljoen hectare. Het grotere areaal zal vooral ten koste gaan van katoen. Daar voorziet Informa een daling van ongeveer een vijfde naar 40,4 miljoen hectare, ofwel 9,3 miljoen hectare minder dan dit seizoen.

Laatste reacties

 • haverboer1

  Achter de markt aan telen.

 • zanden

  Nog meer gentechmais en gentechsoja van Monsanto? Nog meer glyfosaat ( rounup). Nee, dank u wel! Steeds meer komt in de VS aan het licht dat gentechvoedsel zowel dieren als mensen ziek maakt. Het is nog een kwestie van tijd en Monsanto kan wel opdoeken met zijn monopolieverkoop van elk jaar gedwongen afnemen van zijn zaad en gif. Want eigen en dus godkopere zaadwinning is er niet meer bij.

 • Bison

  All schoppen ze Monsano er morgen uit.Ik denk dat al te laat is om de GM verspreiding hier te stoppen.
  That shit is nu overal te vinden,ook in non GM crops en op organische farms.

  Thanks Monsanto

Of registreer je om te kunnen reageren.