Akkerbouw

Nieuws 341 x bekeken

USDA: VS produceert minder soja maar houdt meer mais over

Washington - Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verlaagt de prognose voor sojabonen. Maar het USDA denkt dat het met de krapte van mais wel mee valt.

De tarwe- en maisprijzen zakten gistermiddag na de publicatie van de USDA-prognose op de termijnmarkt in Chicago. Sojabonen werden duurder.

Het USDA schat de Amerikaanse soja-oogst op 71,7 miljoen ton. Dat is 1,5 miljoen ton minder dan in de vorige prognose en bijna 12 miljoen ton minder dan vorig jaar van de akkers is gehaald. Toch blijft de beschikbaarheid van soja op peil. De eindvoorraad in de wereld schat het USDA op 53,1 miljoen ton, net een half miljoen ton minder dan waar het seizoen mee begon. Maar eind 2010/2011 had de wereld nog 70,3 miljoen ton soja op voorraad.

Het USDA houdt de Amerikaanse maisproductie op zo'n 272,5 miljoen ton. Maar de voorraad aan het begin van dit seizoen is ineens met 5 miljoen ton verhoogd naar ruim 30 miljoen ton. Volgens het USDA is de maisoogst vroeg op gang gekomen. Daardoor hoeven de voorraden minder te worden aangesproken. En het USDA verlaagt het wereldwijde maisverbruik met 5 miljoen ton ten opzichte van de augustusprognose vanwege de hoge prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.