Akkerbouw

Nieuws 1281 x bekeken

'Servië eerste land met exportverbod graan'

Belgrado - Servië stelt een exportverbod in voor graan en suikerbieten. Het verbod duurt drie maanden van 1 oktober tot en met december dit jaar.

Het parlement van het Zuidoost-Europese land heeft ingestemd met het wetsvoorstel omdat Servië dit jaar veel minder graan en bieten produceert door droogte. Servië exporteert gewoonlijk bieten naar verwerkers in naburige landen.

De Europese Commissie zet vraagtekens bij het verbod, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Servië is kandidaat-lid van de EU. De Commissie heeft Servië gevraagd in ieder geval de bestaande contracten te respecteren. Maar als Servië dat doet houden ze bijna geen graan over."

Volgens de woordvoerder is Servië het eerste land in de wereld dat een exportverbod voor graan instelt. "Servië is een grote maisproducent, dus het heeft gevolgen voor de beschikbaarheid van mais in de EU. Er zijn wel andere landen met een permanent exportverbod, maar Servië is voor zover bekend het eerste land dat dit graanseizoen een verbod instelt."

Servië produceert jaarlijks 6,5 miljoen tot 7 miljoen ton mais. Dat is ruim 10 procent van de Europese productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.