Akkerbouw

Nieuws 895 x bekeken

Scherpere toetsing op ringrot bij pootgoed snijden

Utrecht – De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) wil de toetsing op ringrot verscherpen voor pootgoedtelers die aardappelen snijden. Volgens de NVWA vergroot het snijden van pootaardappelen het risico op verspreiding van ringrot.

Het snijden van pootgoed van derden op een pootgoedbedrijf is onverantwoord, zegt een woordvoerder van de NVWA. ”Het risico dat het eigen pootgoed besmet raakt is groot. Bij telers die pootaardappelen voor derden snijden op hun bedrijfslocatie wordt vanaf oogst 2013 iedere 25 ton aardappelen bemonsterd op ringrot.”
De aangescherpte controle gaat vanaf oogst 2013 ook gelden voor telers die naast pootaardappelen ook consumptieaardappelen telen en die voor de consumptieteelt gebruik maken van gesneden pootgoed. Vanaf dit jaar geldt de aangescherpte eis al voor telers die voor de eigen pootgoedteelt gesneden knollen gebruiken, zegt de woordvoerder.
”Het vormt een groot risico. Een eventuele ringrotbesmetting kan zich gemakkelijk opbouwen en versmeren. Ook komen bij het snijden machines en kisten in contact met slijm van aardappelen die besmet kunnen zijn met ringrot. Een ring­rotbesmetting kan zich zo over grote afstanden verspreiden. Op machines kan de bacterie maandenlang overleven en op hout zelfs jarenlang. Ingedroogd slijm kan lange tijd aardappelen blijven besmetten.”
De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) is bekend met het voornemen van de NVWA, zegt Jan Gottschall, secretaris van de Commissie Pootaardappelen. ”We bespreken dit in ons bestuur. Ook de NAO ziet de risico’s.”
Voor het zorgvuldig snijden voor de consumptieteelt adviseert de NVWA om dit te laten doen bij een erkend en professioneel snijbedrijf, zegt Gottschall. ”De NAO heeft haar leden daarom deze week nogmaals gewezen op de mogelijkheid om centraal verwerkingsbedrijven, waaronder snijbedrijven, aan te melden voor de erkenningsregeling Hygiëneprotocol Ringrot van de Pootaardappel Contact Commissie, een samenwerkingsverband van de NAO en LTO.”

Of registreer je om te kunnen reageren.