Akkerbouw

Nieuws 1599 x bekeken

Phytophthora houdt huis in Franse aardappelen

Parijs – Door het op grote schaal voorkomen van phytophthora zal de Franse aardappeloogst dit jaar een stuk lager uitkomen.
De Unie van aardappeltelers UNPT schat dat de opbrengst per hectare 14 procent lager zal liggen dan het vijfjaarlijks gemiddelde.

Dankzij het warme en droge weer is de schade wel minder groot dan de UNPT eerder inschatte. "Het blijft echter wel een grote zorg, want overal duiken de symptonen op. De kans dat er sporulatie gaat optreden is nog steeds erg groot. Waakzaamheid blijft dus geboden", aldus een woordvoerder van de bond. Volgens de UNPT is de situatie bij biologisch geteelde aardappelen helemaal catastrofaal. Sommige velden zijn volledig vernield terwijl elders de opbrengst per hectare nog niet de helft is van die van vorig jaar. De phytophthora komt bovenop de problemen die de Franse aardappelteelt toch al heeft ondervonden door de ongunstige weersomstandigheden.

Vorige maand ging de Europese organisatie van aardappeltelers NEPG nog uit van een Franse oogst van 4,977 miljoen ton consumptieaardappelen. Dat is 9,2 procent minder dan in 2011

Of registreer je om te kunnen reageren.