Akkerbouw

Nieuws 787 x bekeken 1 reactie

Opbrengstschade virus in peen in november duidelijk

Doetinchem - De gevolgen van het pastinakengeelvlekvirus voor de opbrengst van de bewaarpeen zijn nu nog niet in te schatten. Dat zal blijken bij het rooien in oktober en eerste helft november. In de vroege peen was in Noord-Holland en de IJsselmeerpolders soms tot wel 30 procent uitval.

“Er was substantiële wegval in de vroege peen. Het voordeel was echter dat de niet aangetaste vroege peen daardoor meer ruimte kreeg en daardoor sneller rijp was. Telers hadden het geluk dat de vroege peen behoorlijk veel geld waard was”, vertelt Johan Voragen, adviseur van Bejo Zaden.

De aantastingen met het pastinakengeelvlekvirus, ook wel ‘het zwart’ of voorjaarsziekte genoemd, waren afgelopen voorjaar veel heftiger dan voorgaande jaren. Dat had te maken met een koud voorjaar en een warme mei-week waardoor een ‘explosie’ ontstond van luizen die het virus overbrengen op de planten. Bij aantasting van jonge peenplantjes wordt het hartblad eerst zwart, waarna de plant vaak sterft. Grotere planten tonen geelverkleuring en blijven achter in groei.

Hendrik Eerkens, teeltbegeleider van Agrifirm en de Dutch Carrot Group, constateert ook wegval. “De groei van de peen gaat daarentegen heel goed. Door de dunnere stand krijg je wel dikkere wortels. Dat kan in de sortering soms wat problemen opleveren.” In de bewaarpeen komen wat vaker dan anders aangetaste penen voor die wat houterig en harig zijn. “Daarom moeten we dit jaar wat kritischer dan anders sorteren”, verwacht Eerkens.

Betrokkenen zeggen dat pas na het rooien van de peen, dat tot in november doorloopt, kan worden vastgesteld wat het daadwerkelijke opbrengstverlies is door het virus.

Eén reactie

  • B bob

    Reguliere peen levert al niet veel op en als je dan ook nog 30% verliest door een slechte plantweerbaarheid/bodemweerbaarheid kun je beter gewoon bij een baas gaan werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.