Akkerbouw

Nieuws 860 x bekeken 1 reactie

Oekraïne zet limiet op graanexport: 19,4 miljoen ton

Kiev - Oekraïne gaat in het seizoen 2012/2013 maximaal 19,4 miljoen ton graan exporteren. Daarover zijn het Oekraïense ministerie van landbouw en de graanhandel het woensdag eens geworden.

Het gaat hierbij om 12,4 miljoen ton mais, 4 miljoen ton tarwe en 3 miljoen ton gerst. Handelaren zijn in ruil voor duidelijke en eerlijke marktafspraken akkoord gegaan, meldt persbureau Reuters.

De exportbeperking volgt nu belangrijke, internationale graanimporteurs het vizier meer op Oekraïne richten, omdat de opbrengsten in Rusland sterk tegenvallen. Voor Oekraïne geldt dat minder (het land noteerde in 2011 een recordoogst van 56,7 miljoen ton, dit jaar koerst het af op 46 miljoen ton).

In de afgelopen twee maanden was dit al te merken. Zo voerde Oekraïne in die periode 2,99 miljoen ton graan uit (waarvan 1,3 miljoen ton tarwe, 1,1 miljoen ton mais en 0,59 miljoen ton gerst). Dat was liefst 60 procent meer dan een jaar eerder. Om de binnenlandse markt te beschermen en de inflatie te beperken, begrenst Oekraïne daarom nu de graanexport.

Overigens ligt de begrensde Oekraïense graanexport niet eens zo ver af van de meest recente exportprognose van de International Grains Council ((IGC). Daarin ging de IGC uit van een totale uitvoer van 18,6 miljoen ton in het komende seizoen.

Eén reactie

  • politiek

    Na Roemenie nu dus stallen bouwen voor enkele tientallen miljoenen kippen in Oekraine. Alles ( of veel) met Nederlands geld en kennis. De Nederlandse banken worden via de voordeur met miljarden euro,s gesteund door de Nederlandse gemeenshap en de boeren en via de achterdeur vliegt het naar Roemenie , Oekraine en China. Het geld dus weg, enkele grote concurenten erbij wat betreft Agrarisch Nederland, en het inkomen hier voor de boeren proberen we wel te regelen via GLB in Brussel. Of die kippen er zelf allemaal wel zo op vooruitgaan in die stallen van kilometers lang heb ik ook zo mijn twijfels over. Het graan wat die tientallen miljoenen kippen daar al opeten is al van de markt af dus voerkosten voor de Nederlandse koe,varken kip met deze praktijken zal eerder stijgen als dalen.
    Nee, toch wel opmerkelijk dat hier zoveel Nederlandse bedrijven bij betrokken zijn met deze praktijken.
    Men kan dan wel trots zijn dat Nederland op het hoogste agrarisch niveau staat maar dat zal niet lang meer duren zo of het zakt als een kaartenhuis in elkaar.
    Hopenlijk legt Agrarisch Nederland de factuur dan niet weg bij de gewone Nederlandse burger.

Of registreer je om te kunnen reageren.