Akkerbouw

Nieuws 906 x bekeken

Nieuwe plannen voor graankartel rond Zwarte Zee

Moskou - Rusland en Oekraïne gaan weer praten over de vorming van een graankartel. De landbouwministers van beide landen komen op 12 oktober bij elkaar om te praten over samenwerking in de graanexport. De landen willen door de samenwerking hun positie op de wereldmarkt voor tarwe en mais versterken, meldt het Franse marktbureau Agritel.

De wereldmarkt voor graan wordt beheerst door de Verenigde Staten. Bij mais varieert het aandeel van de VS in de wereldhandel tussen 35 en 55 procent. De VS voorziet jaarlijks zo'n 20 tot 30 procent van de wereldmarkt van tarwe. Bij sajoabonen is dat 30 tot 45 procent. Rusland en Oekraïne nemen samen rond de 15 procent van de tarwe-exporten voor hun rekening. Hun marktaandeel op de wereldmarkt voor mais varieert sterk per jaar, van 5 tot bijna 20 procent. De landen spelen geen rol in de handel in sojabonen.

In 2009 maakten Rusland, Oekraïne en Kazachstan voor het eerst plannen bekend voor een gezamenlijke pool voor de graanexport. Er was veel verzet vanuit de particuliere handel in die landen. Ook de VS en de EU kunnen de plannen niet waarderen. In 2009 dreigde de VS dat het de toetreding van Rusland tot de wereldhandelsorganisatie WTO zou blokkeren als het kartel wordt gevormd. De EU dreigde Oekraine, dat toen al lid was van de WTO, voor een WTO-panel te slepen. Maar toen de landen in 2010 een misoogst hadden door droogte zijn de plannen in de ijskast gezet.

Het is niet duidelijk of Kazachstan zich bij de nieuwe plannen van Rusland en Oekraïne aansluit. Als dat wel gebeurt dan overtreft het Zwarte Zee graankartel de VS als grootste exporteur van tarwe. Maar Rusland werd vorige maand lid van de WTO. De regels van de wereldhandelsorganisatie verbieden de vorming van kartels.

Of registreer je om te kunnen reageren.