Akkerbouw

Nieuws 1065 x bekeken

NVWA heft rooiverbod poters in Friesland op

Harlingen - Het rooiverbod voor aardappelen in Noordwest-Friesland is opgeheven.

Telers die willen rooien moeten dat melden bij de keuringsdienst NAK. Aardappelen die overstroomd zijn geweest met oppervlaktewater moeten in de grond blijven zitten.

De telers moeten zelf met piketpaaltjes aangeven tot hoe ver het slootwater het land is opgestroomd. Daarbij moeten ze vijf meter extra aanhouden als bufferzone. De maatregelen gelden voor de kuststrook langs de Waddenzee tussen Harlingen en Hallum. De NVWA stelde het rooiverbod in omdat het oppervlaktewater besmet kan zijn met de bruinrotbacterie.

Volgens Upt Hiddema, voorzitter van de sectie Pootgoed van LTO-Noord, kan iedere teler aardappelen rooien op niet-overstroomd land. "Daarbij mogen ze over het overstroomde deel rijden. Dat is voor de boeren veel werkbaarder omdat vaak alleen stroken langs de sloot zijn overstroomd. Wij adviseren om de aardappelen in het overstroomde land te laten verrotten. Als telers die toch willen rooien moeten ze dat ook melden. Die aardappelen krijgen de status 'waarschijnlijk besmet met bruinrot'. Dan moeten ze worden afgezet als veevoer of gekanaliseerd worden verwerkt in het consumptiekanaal. Dat laatste is een moeilijke zaak.

Er gelden geen beperkingen voor overstroomd land waar volgend jaar aardappelen worden geteeld. De bruinrotbactie overleeft de winter niet op het land."

Ruim honderd pootaardappeltelers hebben schade opgelopen. Hiddema: "Er staan hier weinig consumptieaardappelen. Bij de meeste telers gaat het om enkele meters vanaf de sloot. Maar door de regen is er kans op rot, dat pas in de bewaring zichtbaar kan worden."

Hiddema prijst de opstelling van de NVWA. "Ze geven de telers verantwoordelijkheid, maar willen zelf uiteraard de regie houden."

Handelshuis HZPC schat dat enkele tientallen hectares pootaardappelen niet worden gerooid. "Dat valt mee gezien de 11.000 hectare die voor HZPC wordt geteeld", zegt manager Frank van der Werff. "Bovendien spreiden we de teelt van onze rassen over Nederland om dit soort risico's te verminderen."

Of registreer je om te kunnen reageren.