Akkerbouw

Nieuws 882 x bekeken

Meer belangstelling voor zouttolerante aardappels

Nieuw Namen – Veredelingsbedrijf C. Meijer voorziet een groeiende belangstelling voor aardappelen die bestand zijn tegen zout water. Dat zei manager Guus Heselmans op een bijeenkomst in het Zeeuwse Nieuw Namen. “Wereldwijd krijgen telers steeds meer last van brak water, vooral in Egypte, China en India. Maar ook dichterbij speelt dit, zoals hier in Zeeland.”

C. Meijer startte in 2009 in Zierikzee het onderzoek naar zouttolerante aardappelrassen. Het bedrijf verplaatste de proeven dit jaar naar het bedrijf van Jean Pierre van Wesemael in Nieuw Namen. Heselmans: “In Zierikzee was het grondwater zout. Maar als er genoeg regen valt, hebben de aardappelen het zoute grondwater minder nodig. Van Wesemael is gespecialiseerd in de teelt van zeegroenten. Op dat perceel strooit hij zout. Daardoor heeft het water een constant zoutgehalte.”

In Zierikzee waren de opbrengsten op de zoute velden gemiddeld 20 procent lager dan op die met zoet water, zegt Heselmans. “De spreiding liep van 0 tot 50 procent. In het najaar weten we de resultaten van de proeven in Nieuw Namen.”

C. Meijer test veertig rassen. Heselmans: “Hooguit vijf rassen scoren redelijk tot goed. We willen ook ouderlijnen en kruisingen ervan gaan testen om meer kennis te krijgen over de genetica achter zouttolerantie. Als we de genen in kaart hebben, boeken we sneller vooruitgang in de veredeling.”

Of registreer je om te kunnen reageren.