Akkerbouw

Nieuws 902 x bekeken 1 reactie

Maisproductie VS minder dan consumptie

Washington - De Amerikaanse maisproductie komt dit jaar onder het niveau uit van de mais die in 2011 voor eigen consumptie en export nodig was.

Een bijzonderheid, want dit is in de afgelopen vijftig jaar pas twee keer eerder voorgekomen. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) en uit onderzoek van het Amerikaanse marktbureau Bloomberg. De laatste keer dat de productie onder het gebruik uitkwam, was in 1996.

De Amerikaanse maisproductie komt dit jaar inclusief voorraden omgerekend uit op 304,37 miljoen ton. De mais die vorig jaar nodig was voor de eigen consumptie en de export was echter 313,18 miljoen ton. Dat komt neer op een tekort van 3 procent. De maisvoorraad was dit weliswaar jaar 5 procent groter dan in 2011, maar de productie viel door de extreme droogte in de Amerikaanse maisgebieden hard terug: 14 procent.

Vorig jaar was dit wel anders. Toen kwam de Amerikaanse maisproductie inclusief voorraden uit op 343,18 miljoen ton. Het verbruik was toen, zoals gezegd, 313,18 miljoen ton. Dat betekende dat jaar een surplus van 10 procent.

Eén reactie

  • denker123

    Direkt de nuttelose ethanolproduktie verminderen dan is er mais in overschot,en de verplichte bijmenging afschaffen,zonder die verplichting tankt er hier niemand ethanol .De vrijwillige E85 pompen worden zo wat niet gebruikt omdat met ethanol 1/3 mider mijlen gereden worden per liter dan met benzine ,de prijs is het zelfde.

Of registreer je om te kunnen reageren.