Akkerbouw

Nieuws 1420 x bekeken 3 reacties

Heffing mineralenplan €1,60 tot €2,10 omhoog

Doetinchem - De hectareheffing voor het masterplan mineralenmanagement (MMM) gaat in het fonds teeltaangelegenheden voor poot- en consumptieaardappelen, uien en suikerbieten met €2,10 en voor granen met €1,60 omhoog.

Dat blijkt uit het nieuwe mineralenbudget van 2012 van Productschap Akkerbouw, LTO Nederland en NAV. De MMM moet zorgen voor een zo'n efficiënt mogelijke benutting van areaal en nutriënten met een minimale belasting van de omgeving.

Het oude budget stamt uit 2009 en gold ook voor de jaren 2010 en 2011. De hectareheffing voor aardappelen, uien en suikerbieten bedraagt straks €8,10. Voor de activiteiten van de MMM wordt €1,50 extra geheven. Daar komt nog €0,40 voor gestegen personeels- en pensioenlasten en €0,20 voor onderzoek bij. Voor de granen (nu €4,80) geldt ook een plus van €1,50 per hectare. Aanvullend wordt nog €0,10 gerekend.

Het totale budget voor de MMM wordt verhoogd van 400.000 euro tot 1,18 miljoen euro. Maar dat is pas voor 850.000 euro ingevuld, omdat er nog mogelijkheden voor nieuwe projecten zijn. Logisch, volgens een woordvoerder van Productschap Akkerbouw. "We vullen het budget niet om te vullen, gaan niet voor simpele projecten. De kwaliteit van het onderzoek moet leidend zijn."

Het kan dus ook zijn dat het bij de 850.000 euro blijft. "In dat geval wordt de heffing naar beneden bijgesteld. Het budget moet in lijn zijn met het aantal projecten", aldus de woordvoerder.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    ik dacht dat de productschappen afgeschaft zouden worden, zou veel beter zijn, heeft totaal geen toegevoegde waarde, alleen heffingsmachines met bodemloze put

  • politiek

    Inderdaad , zo snel mogelijk afschaffen die productschappen. Ook de VVD is er al lang mee bezig om dat voor elkaar te krijgen.( jarenlang al ! ) Hopenlijk kunnen ze nu , na die grote verkiezingswinst en vervolgens inspraak dit spoedig voor elkaar krijgen.

  • B bob

    De heffingen vloeien vrijwel automatisch in de zakken van de WUR onderzoekers aangezien er veel oudgediende van die corrupte kleuterschool werken bij de productschappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.