Akkerbouw

Nieuws 800 x bekeken

HZPC koopt Fins pootgoedbedrijf

Joure - Handelshuis HZPC koopt per 1 oktober de pootgoedactiviteiten van het Finse aardappelbedrijf Pohjoisen Kantayhtiö. Het Finse bedrijf concentreert zich op consumptieaardappelen. De bedrijven maken het transactiebedrag niet bekend.

HZPC werkte al samen met Kantaperuna, het pootaardappelbedrijf van Pohjoisen Kantayhtiö. Kantaperuna vertegenwoordigt de HZPC-rassen in Finland en produceert ze ook. HZPC vermarkt jaarlijks wereldwijd ongeveer 600.000 ton pootaardappelen, zowel eigen productie als in licentie. Kantaperuna verkoopt jaarlijks 12.500 ton pootgoed, zegt financieel directeur (CFO) Feico Tijmstra van HZPC. "Het is de marktleider in Finland. Het bedrijf exporteert ook naar een paar landen in Europa. Wij hebben Kantaperuna gekocht van Pohjoisen Kantayhtiö omdat het een goed bedrijfsresultaat haalt. Wij stellen door de overname onze licentie-inkomsten zeker. En we kunnen nog meer dan nu onze eigen rassen introduceren in Finland."

HZPC nam eerder dit jaar alle aandelen over van HZPC-Kantaperuna in Zweden. Ook in Zweden concentreert Pohjoisen Kantayhtiö zich op consumptieaardappelen. HZPC was 40 procent eigenaar. Tijmstra: "De bedrijven in Zweden en Finland hebben dezelfde naam omdat ze allebei eigendom waren van Pohjoisen Kantayhtiö. De naam van ons Zweeds bedrijf veranderen we in HZPC Sverige. In Zweden hebben we een marktaandeel van 25 procent."

Ook handelshuis Agrico is actief in Scandinavië. Agrico werkt sinds 2009 samen met het Zweedse aardappelbedrijf Lantmännen. In 2010 werd Agrico volledig eigenaar van Agrico Nordic. Dit jaar kocht Agrico alle aandelen van het Finse bedrijf Perunaseppä OY.

Of registreer je om te kunnen reageren.