Akkerbouw

Nieuws 4532 x bekeken 6 reacties

Frans actieplan tegen hoge graanprijzen

Parijs – De Franse minister van landbouw Stéphane le Foll heeft een actieplan tegen de hoge graanprijzen gepresenteerd.

Frankrijk wil, zoals al eerder aangekondigd, de agrarische instellingen binnen de G20 mobiliseren, wereldwijd de verdere ontwikkeling van biobrandstoffen tijdelijk stilleggen, de marktmechanismen binnen de EU versterken en op nationaal niveau onder meer financiële hulp verlenen aan de door hoge voerprijzen getroffen veeboeren, de bouw van silo’s bevorderen om meer opslagcapaciteit te creëren en de productie van meer proteïnehoudende gewassen bevorderen.
"De stijging van de wereldprijzen voor granen en oliehoudende gewassen dreigt de voedselvoorziening in de armste landen in gevaar te brengen. Het heeft ook gevolgen voor Frankrijk want het voert de productiekosten voor de veehouders op, met effecten die tot aan de consument kunnen doorsijpelen via de diverse kanalen van de verwerking en verhandeling," aldus Le Foll. Het actieplan was dinsdag al aangekondigd door president François Hollande tijdens een bezoek aan de veebeurs Space in Rennes.
Op Europees niveau wil Frankrijk ook dat ‘het inkaderen van de financiële markten wordt versterkt waarbij specifiek rekening wordt gehouden met agrarische grondstoffen.’ Verder moeten de EU-landen gezamenlijk ‘een pauze bij de ontwikkeling van biobrandstof die concurrerend zijn met gebruik als voeding afspreken’.

In het kader van de hervorming van het GLB-beleid dringt Parijs er bij de Commissie nogmaals op aan de marktmechanismen te versterken.
In eigen land wil Le Foll niet alleen maatregelen nemen rond de sociale lasten en belastingen maar trekt hij ook tien miljoen extra uit om varkenshouders te helpen bij het voldoen aan de nieuwe Europese welzijnseisen en wil hij de belasting voor landbouwers meer aanpassen aan de wisselvalligheid van de agrarische prijzen.

Laatste reacties

 • haverboer1

  Lang leve de veehouderij, de akkerbouwer mag voor een mooi klein prijsje voer leveren.

 • hoekstra811

  stel je eens voor zeg dat de consumenten een centje te veel voor hun voedsel betalen.nee dan maar drie keer per jaar op vakantie...

 • B bob

  Haverboer1 en Hoekstra811 waren niet in staat om verder te lezen dan de titel van dit artikel ! Of zou het zijn dat deze ondernemers momenteel veel productie draaien voor de bio-brandstof sector ? Dan begrijp ik het wel . Dat is namelijk een verwerpelijke manier van geld verdienen in een tijd van schaarste op de humane voedingsmarkt.

 • B bob

  Goed om aan het eind te lezen dat die Fransoos meer geld vrij maakt om de varkenssector te helpen met het halen van de nieuwe Dierwelzijnseisen.

 • huisverkoop

  B bob vorig jaar had je het wel naar je zin denk.
  Aardappels 5 cent,uien geld bij tot 1 cent, knolselderij buitengereden,
  voerprijzen een stuk lager. Nu de akkerbouwer meer voor zijn produkten krijgt is het allemaal te veel. Vorig jaar heb ik je niet gehoord

 • hoekstra811

  het arrogante linkse socialisme heeft gister gewonnen,bijna de helft van de stemmen.nu zullen ze de agrarische sector eens een poepie laten ruiken.BTW accijnzen en belastingen omhoog en a passant mogen de boeren het vreten bijna voor niks voor de neus van de arbeiders en ambtenaren neer zetten.komt goed van pas de 2% verdeel en heers tactiek van ah en consorten...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.