Akkerbouw

Nieuws 1303 x bekeken 10 reacties

‘EU moet nu mineraalconcentraat snel erkennen’

Wageningen - Niets staat de Europese Unie meer in de weg om mineraalconcentraat te erkennen als kunstmestvervanger. “Alle argumenten liggen op tafel om het de status van kunstmest te geven”. Dat stelt Aike Maarsingh, akkerbouwer en voorzitter van de Stuurgroep Praktijkpilot Biogreen.

Uit de jaren durende praktijkpilot Biogreen is gebleken dat mineralenconcentraat succesvol kan worden toegepast als groene meststof in mais, aardappelen, granen en op grasland. De toepassing is technisch goed mogelijk en voldoet aan de wensen van de akkerbouwers. “Dat is goed nieuws, zowel voor de dierlijke sector als voor de akkerbouwers”, meent Maarsingh. “Het concentraat geeft snel opneembare stikstof en kali aan de gewassen terwijl het fosfaatgehalte heel laag is.”

Uit proefveldonderzoek blijkt dat de stikstofwerking van het mineralenconcentraat ten opzichte van KAS gemiddeld 84 procent bedraagt. Door het ontwikkelen en inzetten van nieuwe machines is de toediening van mineralenconcentraat geen belemmering voor de toepassing, blijkt uit het onderzoek. Verschillende proeven met het aanwenden door nieuwe machines hadden goede resultaten.

Mineralenconcentraat wordt gewonnen uit digestaat. Dat is de reststof uit biovergisters. Door zogeheten ultra filtratie (UF) en omgekeer osmose (RO) worden de mineralen uit de digestaat gewonnen. Voor het toepassen ervan in de pilot kreeg Nederland toestemming van de EU. Bij de Biogreen-proef waren verschillende biovergistingsinstallaties betrokken en werd het concentraat op 20.000 hectare land toegepast. De pilot werd gefinancierd door de provincies Overijssel, Drenthe en Groningen.

Er ligt al een verzoek van het ministerie van EL&I om mineralenconcentraat te mogen toepassen als kunstmestvervanger. “Die erkenning kan, door onderbouwing met dit onderzoek,  nu snel komen”, verwacht Maarsingh. “Ik hoop dat Brussel voor het nieuwe groeiseizoen groen licht geeft. Dan kunnen de veehouders mest gaan leveren aan de vergisters en komt er voldoende concentraat beschikbaar voor de akkerbouwers.”

Laatste reacties

 • John*

  dag mestoverschot :-D dikke fractie op de vrachtwagen naar frankrijk en de stikstof mooi op het land.

 • B bob

  De vergisters kunnen jammer genoeg maar 1 of 2 % van het mestoverschot wegwerken John.

 • martensDLD

  maar welke vergisters willen ze daar voor gebruiken,en zijn maar een handje vol van die dingen in nederland,en die hebben toch al hun grondstoffen,of word nederland nu ook wakker?

 • B bob

  Er zijn al boeren met vergisters op de fles gegaan omdat de grondstoffen te duur werden. MartensDLD In Duitsland staan enorm veel biovergisters en daar telen de Boeren zelf de gewassen voor deze installatie's . Daar gaat ook voldoende mest is .

 • martensDLD

  hier zijn het NAWARO vergisters,mag niet meer als 5% mest in,draaien (bijna) puur op mais,en een warmte consept erbij en er wordt geld en goed geld verdient,zonder mest!

 • Mozes

  MartensDLD, er wordt alleen geld verdiend uit de subsidie pot. Voor iedere twee euro aan subsidie wordt één euro verdiend. Ze kunnen beter de biogasinstallatie aan de kant doen, dan kunnen ze met de helft van de subsidie hetzelfde inkomen halen.

 • martensDLD

  en welke boer in nederland krijgt geen of verkapte subsidie,pakken wat je pakken kan toch!
  Maar zonder die pot subsidie draaien de vergisters hier ook rond!

 • Mozes

  MartensDLD, iedereen weet toch dat de biogasinstallaties met forse subsidie en lage maïsprijs nauwelijks rendement opleveren. Met een hoge maïsprijs worden veel biogasinstallaties ondanks de subsidie stil gezet.

 • martensDLD

  Je hebt gelijk in Nederland ja,hier draaien ze op volle toeren,voor mais wordt hier 60 euro ton betaald,vooral de warmte bonus en het drogen van digistaat,daar wordt op dit moment veel geld mee verdient!
  Naast bijna elke vergister staat een kippe,varkens,of kalkoene stal die de warmte afnemen,daarnaast wordt digistaat gesepereert en ingedroogd,wat een een heel mooi eind produckt opleverd en als kunstmest vervanger wordt gebruikt,de klok tikt hier gewoon rond met de vergisters dankzij de erergie wende in duitsland en R&d op gebied van vergisten,daar loopt Nederland ver maal heel ver achter!

 • B bob

  Martens DLD, Inderdaad weer iets waarbij Nederland jammerlijk achter de feiten aanholt ;-(

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.