Akkerbouw

Nieuws 1014 x bekeken

Commissie verlaagt graanprognose EU

Brussel - De Europese Commissie verlaagt de oogstprognose in de EU naar 278,8 miljoen ton graan (netto 276,2 miljoen ton). Dat is 2,4 miljoen ton minder dan in de vorige prognose. Vorig seizoen oogstte de EU 288,4 miljoen ton (netto 285,7 miljoen ton).

Vooral de maisoogst is veel kleiner dan vorig seizoen door droogte in Oost-Europa. De EU oogst dit jaar zo'n 57,8 miljoen ton korrelmais. Dat is 10,6 miljoen ton minder dan vorig jaar, maar dat was een extreem grote maisoogst. In 2010 oogstte de EU 277,5 miljoen ton graan, waarvan 57,1 miljoen ton mais.

Ondanks de kleinere oogst verruimt de Commissie de graanbalans. In de vorige prognose dacht Brussel nog dat de eindvoorraad op 30 juni 2013 voldoende is om 5,82 weken verbruik te overbruggen. Dat was de kleinste stocks-to-use-ratio ooit in de EU.

In de nieuwste prognose verhoogt de Commissie de verhouding tussen eindvoorraad en verbruik naar 6,18 weken. De Commissie gaat er van uit dat de voerindustrie 164,5 miljoen ton graan verwerkt. Dat is 1,5 miljoen ton minder dan in de vorige prognose. Bovendien denkt de Commissie dat de EU dit seizoen 14 miljoen ton tarwe exporteert. Dat is 1 miljoen ton minder dan in de vorige prognose.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw vindt beide aannames van de Commissie niet aannemelijk. "De Commissie denkt dat de veestapel is gekrompen, maar dat is helemaal niet zeker. Bovendien gaat de EU juist meer tarwe exporteren. Noord-Afrikaanse landen kunnen niet meer terecht in Rusland en Oekraïne en kopen veel tarwe in Europa. Als Rusland de export gaat beperken zal nog meer tarwe in Europa worden gekocht."

Om meer tarwe beschikbaar te krijgen in de EU schrapte de Commissie in juni de invoerrechten op 1,2 miljoen ton tarwe. Vanaf 1 juli kon 594.597 ton tarwe zonder heffing worden geïmporteerd uit derde landen, behalve de VS en Canada. Vanaf 1 oktober geldt dat voor nog zo'n hoeveelheid. Binnen deze TRQ-regeling geldt normaal een importtarief van 12 euro per ton.

De productschapwoordvoerder denkt niet dat dit invloed heeft op de tarweprijs. "Daar is de hoeveelheid te klein voor. De EU produceert totaal ruim 135 miljoen ton tarwe."

Of registreer je om te kunnen reageren.